Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás pite marcipánnal

90 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tészához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só
  • szükség esetén 1-2 ek hideg víz
  • A töltelékhrz:
  • kb. 15 db szilva
  • 25 dkg marcipán
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • Az édes morzsához:
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (puha)

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát . (Ha túl száraz lenne, akkor szükség esetén adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet.)
  2. Lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, majd a hűtőbe tesszük kb. 30 percre, hogy kellően lehűljön.
  3. A szilvát félbevágjuk, eltávolítjuk a magot, megszórjuk a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd  összekeverjük. A piteformát vegyük ki a hűtőből, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, a tésztára reszeljük a marcipánt, majd kirakjuk felezett és ízesített szilvával.
  4. A lisztet összekeverjük össze a zabpehellyel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk úgy, hogy darabos maradjon. Ezután az édes morzsát a szilva tetejére szórjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten, 45-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem) A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. (Nekem kivehető aljú a piteforma, így pár perc után átteszem egy rácsra, és úgy hűtöm ki a pitét.)
  5. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    10 VILLÁMGYORS ÉS EGYSZERŰ SZILVÁS SÜTI HÉTVÉGÉRE! >>> 

    Még több finomság szilvával >>> 

Megjegyzés

A tészta finom omlós, a marcipános-szilvás töltelék kellően szaftos, a tetején az édes morzsa pedig jó ropogósra sül. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss