Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás pite diómorzsával

Szilvát is szilvával lenne jó ilyen tájban párosítani, nem egyszerűen azért, mert érnek a kitűnő kékszilvák, hanem mert annyira zamatosak, hogy vétek lenne ilyenkor kihagyni a jól bevált vagy épp mindig megújítható szilvás finomságokat.

Akárhogy is nézem, ha elkezdődik a szilvaszezon, minden évben kedvem támad valami újdonságot kipróbálni ezzel a remek gyümölccsel, most viszont valami igazán hagyományos, mondhatni békebeli pitét szerettem volna sütni.

Persze más kérdés, kinek mit jelent a békebeli – kinek milyen gyerekkori emlékeket idéznek a gyümölcsös piték. Nálunk a jó almás pite is mindig hajszálvékony tésztából készült, egészen pontosan két vékony tésztaréteg közé került a bőséges és nagyon zamatos töltelék. Ezt a hagyományt örökítettem aztán tovább a saját konyhámban is, bármilyen pite is készüljön, a tészta hajszálvékony. Az sem baj, ha frissen kissé megreped a teteje, amikor szeleteli az ember, hisz a sütemény mindent betöltő otthonos illata már ekkor valósággal átöleli a konyhát.

Nem is tagadom, nagyon szívesen sütök mindenféle pitét, de azért valamelyest mindig igyekszem újítani is, változtatni, finomítani a receptúrán. A szilvás pite tésztájába például, ellentétben az almással vagy meggyessel, mindig csempészek egy kevés élesztőt, a tölteléket pedig, ha csak lehet, kevés fűszerrel is igyekszem izgalmasabbá tenni. Igaz, épp csak annyival, hogy a gyümölcs karakteres ízvilága még jobban érvényesüljön. Ráadásul nálunk a ropogós tészta – puha töltelék párosítás a nyerő, így a lédús szilva alá és fölé mindig kerül valami, hogy sütés közben valóságos krémes tölteléket képezzen a két vékony tésztaréteg között.

Sokszor csak egy apró trükk, némi odafigyelés olyan nagyszerű eredményre vezet, hogy a remek, jól bevált kombináció is új életre kel. Ez történt most is, mikor a szilvához kevés diós morzsa társult, amely vaníliával kevert porcukorral, leheletnyi fahéjjal és jókora csipetnyi őrölt gyömbérrel gazdagodott. Mi kell még hozzá? Hát a legjobb minőségű vaj a tésztába, ami csak kéznél volt, mesés szilva és egy kis lelkesedés, hogy igazi, hamisítatlan házi sütemény kerül az asztalra – a képzeletbeli egyszerű, de nagyszerű címkével ellátva.

Most már jöhet bárki, az biztos, hogy nem fog csalódni ebben a szilvás pitében!

Szilvás pite diómorzsával

Hozzávalók kb. 30 db 5x5 cm-es kockához:
A tésztához:
35 dkg süteményliszt
7 dkg porcukor
1 db közepes méretű egész tojás
½ dl langyos tej
¼ teáskanál szárított élesztő
15 dkg nagyon jó minőségű vaj
1 csipet só
A töltelékhez:
60 dkg szilva
A diómorzsához:
5 dkg dió
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaníliával kevert porcukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
A tetejére:
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A szilvákat felkockázom. A morzsához a diót finomra darálom, a többi hozzávalóval alaposan elkeverem.
A tésztához a lisztet tálba szitálom, a cukorral és a csipet sóval, valamint a szárított élesztővel elkeverem. A tojást a langyos tejjel kissé felverem. A vajat apró kockákban a lisztes keverékhez adom, alaposan elmorzsolom, majd a tejjel elegyített tojás segítségével gyors mozdulatokkal tésztává dolgozom. Pihentetni nem szükséges.

A sütőt 175 fokra elmelegítem, a tepsit sütőpapírral borítom.
A tésztát félbevágom, az egyik felét enyhén lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtom, nyújtófa segítségével áthelyezem az előkészített tepsire úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. Villával kissé megszurkálom, a morzsa felét ráhintem, majd beborítom a szilvakockákkal.

Erre kerül a morzsa másik fele, végül a maradék tésztát is vékonyra nyújtom, ráillesztem a töltelékre. A tetejét villával kissé megszurkálom, 35-40 perc alatt világosra sütöm. Még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral.

Ha lenne elég türelem kivárni, míg teljesen kihűl, érdemes volna hidegen szeletelni, de mivel erre kevés esély mutatkozik, addig igyekszem türelemmel lenni, míg langyos lesz. Ekkor a széleit levágom, a pitét 5x5 cm-es négyzetekre szeletelem.

Mivel a szilva egészen kis darabokban kerül bele, nincs probléma a szeletelésnél. A diómorzsa magába szívja a sütés közben keletkező gyümölcslevet, és a gyömbérnek, fahéjnak köszönhetően mesés aromákkal teszi tökéletessé ezt az egyszerű, de nagyon finom házi süteményt.

Mindig van helye és ideje az újításnak úgy is, hogy a hagyományos ízeké legyen a főszerep! Ez a szilvás pite valóban attól ellenállhatatlan, hogy a legjobb alapanyagok kerülnek bele.

Még több szilvás pite Habliliomtól:

Szilvapite pirított mogyoróval >>>

Morzsás szilvás pite >>>

Ropogós habos pite szilvával, áfonyával és gránátalmával >>>

Szilvakrémes-szedres pite >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss