Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás-mandulás pozsonyi kifli és bejgli

75 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a sóval és 5 dkg porcukorral összeforgatjuk, a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
  2. A szilvát és az aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután a darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük. A tésztát megfelezzük, a feléből 2 rudat nyújtunk, a másik feléből a kiflik készülnek. 
  3. A kiflikhez 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A kiflikhez 8x8 centis négyzeteket vágunk, elrendezzük rajtuk a töltelékeket, a sarkuktól, átlósan feltekerjük, és szilikonos papírral kibélelt tepsiben, 180 fokon szép pirosra sütjük őket.
  4. A bejglihez két darab 3 mm vastag téglalapot nyújtunk, megszórjuk a töltelékkel, majd jó szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Sütés előtt a tetejüket először tojássárgájával megkenjük, hideg helyen (hűtőben) pihentetjük kb. 40 percig, majd a fehérjével is átkenjük, és langyos helyen pihentetjük még egyszer ennyi ideig - ettől lesz szép márványos a tekercseink teteje. Ha valakinek nincs kedve és ideje ezt végig csinálni, akkor elég, ha felvert, egész tojással átkeni. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Sütés előtt a rudakat több helyen átszúrjuk hurkapálcával, hogy a gőz eltávozhasson belőle, így nem reped meg.
Ha nem akarunk kifliket, akkor 4 rúd bejgli lesz ebből a mennyiségből, ha nem akarunk rudakat, akkor 20 darab kifli. - Bodnár Éva

Ezek is érdekelhetnek

Friss

X

Nem ez a legjobb Szilvás-mandulás pozsonyi kifli és bejgli recept?