hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás kalács

MME MME
120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy nagyméretű gáztepsihez:
  • A tésztához:
  • 4 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg szilva
  • 4 evőkanál darált mandula
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt 1 deci langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, és egy nagy halmot formázunk belőle, közepén egy mélyedéssel. A mélyedésbe öntjük a felfutott élesztőt, jól összedolgozzuk a tésztát. Konyharuhával lefedve 15 percig hagyjuk pihenni.

A tojásokat a maradék tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal kikavarjuk. A vajat megolvasztjuk, és hagyjuk kihűlni. A kovászhoz hozzádolgozzuk a tojásos tejet és a kihűlt olvasztott vajat – érdemes a kézi robotgép csavaros fejét használni, ez tészta készítésére kiváló. Amikor már kellően ruganyos a tésztánk, lefedjük egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk fél órát kelni.

Ezután kinyújtjuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe úgy, hogy a tepsi falára is felnyújtjuk a tésztát, így y pereme lesz. Egy villával megszurkáljuk, és fél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten kelni.

Ezalatt a szilvákat megtisztítjuk és felvágjuk hosszában félbe, a magot eltávolítjuk, és a feleket is bevágjuk, kis tarajokat fogunk kapni.

A tovább kelesztett tésztát megszórjuk kevés darált mandulával, majd szorosan kirakjuk a szilvával.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a tetejét fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss