Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás gombóc pofonegyszerűen

90 perc
egyszerű
olcsó
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1 kg burgonya
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsír
  • 20 dkg liszt (+ a szóráshoz)
  • A töltelékhez:
  • 12 szem szilva (vagy 24 szem pici szilva)
  • fahéjas porcukor (ízlés szerint)
  • A forgatáshoz:
  • zsír
  • zsemlemorzsa
  • A tálaláshoz:
  • fahéjas porcukor

Elkészítés

  1. A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
  2. Ha a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk , majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni, és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
  3. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tészta adagokból egyenként gombócokat formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél vagy egész szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.
  4. Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát.
  5. A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük , míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit , majd kiszedjük őket - alaposan lecsepegtetve, egyenesen a pirult zsemlemorzsába. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat. Fahéjas porcukorral hintve tálaljuk.

SZILVÁS GOMBÓC GLUTÉNMENTESEN>>> 

SZILVÁS GOMBÓC HAGYOMÁNYOS ÉS DIÓS-MANDULÁS BUNDÁBAN>>> 

NAGYMAMA SZILVÁS GOMBÓCA>>> 

Megjegyzés

A szilva közepébe én 2 kiskanál fahéjas porcukrot tettem, így még finomabb lett. Nagyon jó ez a recept. 24 gombóc készül belőle. - alexandra29

Ezek is érdekelhetnek

Friss