Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás gombóc, ahogy Alexandra készíti

60 perc
egyszerű
olcsó
5 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1 kg burgonya ( tisztítva)
  • 20 dkg sima liszt
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál zsír
  • A töltelékhez:
  • 12 db szilva (ha kicsi, akkor 24)
  • fahéjas porcukor
  • A forgatáshoz:
  • zsír
  • zsemlemorzsa
  • A tálaláshoz :
  • fahéjas porcukor

Elkészítés

  1. A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
  2. Ha a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk , majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
  3. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk.A tészta adagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk.Fogunk egy fél- vagy egész szilvát , egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.
  4. Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát. A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük őket - alaposan lecsepegtetve , egyenesen a pirult zsemlemorzsába.
  5. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat.Fahéjas porcukorral hintve azonnal tálaljuk.

Szilvás cobbler

Diós-szilvás pite

 

 

Megjegyzés

Gyorsan elkészítettem a gombócokat , a szilva közepébe én 2 kiskanál fahéjas porcukrot tettem , így még finomabb lett. Nagyon jó ez a recept . 24 db szilvás gombóchoz. - alexandra29

Ezek is érdekelhetnek

Friss