Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás galette

MME MME
60 perc
egyszerű
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy búzaliszt
  • 2 ek kristálycukor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 db biocitrom
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg szilva
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 ek barna cukor
  • 1 marék mandulabél

Elkészítés

  1. A tésztához összeforgatjuk a lisztet, a cukrot és 1 csipet sót. A vajat felkockázzuk, a harmadát elmorzsoljuk a liszttel. Utána a maradék vajat a tésztához morzsoljuk és hozzáadjuk a megmosott citrom lereszelt héját. Akkor jó, ha nagyobb vajdarabok is maradnak a tésztában.
  2. Hozzáadunk 5 ek jéghideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gombócot formázzunk a tésztából. Kissé kilapítjuk, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30 percre.
  3. A töltelékhez megmossuk a szilvát, félbevágjuk, kimagozzuk, a gyümölcshúst felszeleteljük. A vajat megolvasszuk, a mandulát durvára vágjuk.
  4. A tésztát 3-4 mm vastag körré nyújtjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd elrendezzük a közepén a szilvaszeleteket. A tésztaszéleket ráhajtjuk a szilvára, és alaposan átkenjük az olvasztott vajjal, majd az egészet megszórjuk a cukorral és a mandulával. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a süteményt. Közben néhányszor elforgatjuk a galette-et, hogy egyenletesen süljön.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hasonló receptek

Friss