Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás galette aludttejhabbal

120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk instant élesztő
  • 2,5 dkg kristálycukor + a szóráshoz
  • 9 dkg hideg vaj
  • 2,5 dkg fagyos sertészsír
  • 1 db tojásfehérje
  • A töltelékhez:
  • 7-8 db szilva
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • őrölt fekete bors
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • Az aludttejhabhoz:
  • 2 db zselatinlap
  • 1 dl habtejszín
  • 2 dkg kristálycukor
  • 4 dl aludttej

Elkészítés

  1. A tésztához vegyítsük el az átszitált lisztet, a sót, az instant élesztőt és a cukrot. Adjuk hozzá a felkockázott vajat a zsírral együtt, dolgozzuk morzsás állagúra, majd öntsünk hozzá 50-60 ml jeges vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
  2. A töltelékhez a megmosott, kimagozott, cikkekre vágott szilvát keverjük össze a cukorral, az étkezési keményítővel, valamint 1-1 csipet őrölt fekete borssal, szegfűszeggel és fahéjjal, majd tegyük félre.
  3. Az aludttejhabhoz a zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe. Forrósítsuk fel a tejszínt, és kis lángon olvasszuk meg benne a megduzzadt, kissé kinyomkodott zselatint. Szórjuk bele a cukrot 1 csipet sóval együtt, majd keverjük össze az átszűrt aludttejjel. Töltsük a keveréket habszifonba, és tegyük a hűtőbe.
  4. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra, szúrjunk ki belőle 4 db, 10 cm-es kört, és halmozzuk azok közepére a szilvát. A tésztaszéleket kenjük meg a kissé felvert tojásfehérjével, és hajtsuk fel azokat a képen látható módon. Tegyük a süteményeket a fagyasztóba 1 órára, azután vegyük ki őket, majd kenjük meg a tésztaszéleket a megmaradt tojásfehérjével, és szórjuk meg egy kevés cukorral. Süssük készre a sütiket a 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig. Az aludttejhabot külön kínáljuk hozzá.
A szilva egy részéből készíthetsz ún. redukciót portói borral. Ehhez főzz fel egy kevés bort a megtisztított, kimagozott szilvával, majd forrald be a keveréket a 3/4-ére, végül passzírozd át egy szitán.

Ezek is érdekelhetnek

Friss