Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvaízes gombóc

60 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg krumpli
  • diónyi libazsír (lehet más zsiradék is)
  • 1 tojás
  • 18-20 dkg liszt
  • vastag szilvalekvár
  • 5 kanál olaj
  • 10-12 dkg zsemlemorzsa
  • A szószhoz:
  • szilvaíz
  • konyak
  • 1,5 kanál méz

Elkészítés

Elkészítés: Megfőztem a krumplit, megtakarítottam, és még melegen krumplinyomóval alaposan széttörtem. Picit megsóztam, hagytam kihűlni, majd összegyúrtam a tojással, a libazsírral és annyi liszttel, amennyit felvett. Tudom, ettől az *amennyit felvesztől* sokan mennek a falnak, a lényege az, hogy a tészta gyúrása közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a lisztet addig, amíg nem ragad. A gyúrást legalább 4-5 percig folytassuk, állandóan szórva alá a lisztet. Ha túl kevés a liszt, akkor szétfő a gombóc, ha túl sok, akkor kemény lesz.

Fél centi vastagságúra nyújtottam, 8X8 cm-es kockákra vágtam, mindegyik kocka közepére tettem egy kiskanál szilvaízt, és szépen gombocókká alakítottam, gömbölyítettem.

Enyhén sós vízben 2 részletben puhára főztem, olajban pirított prézlibe kevertem.

A megmaradt szilvaízt vízzel felhígítottam, mézzel édesítettem, konyakkal öntöztem és átforraltam, ezzel a szósszal locsoltam meg a gombócokat.

Megjegyzés

Ebből a mennyiségből 24 darab nagyon finom gombóc készült. Finom helyettesítője a szilvás gombócnak télen, amikor nem lehet szilvát kapni. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek

Friss