Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fokozatos betiltás várhat a dohánytermékekre – szigorú törvényekkel szabályoznák az eladást

default user icon
MME
Előzetesen már elfogadásra került az a törvénytervezet, amely a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltását írja elő Nagy-Britanniában.

A végleges elfogadásról még döntenie kell a londoni parlament felsőházának, majd újból az alsóháznak, de szinte biztosra vehető, hogy többségi támogatottságot kap az indítvány.

Büntetendő cselekménnyé nyilváníthatják az eladást

A törvénytervezetben egyebek mellett az áll, hogy azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek, a dohánytermékek eladása büntetendő cselekmény. Így a 14-15 éves korosztály a jövőben nem juthat hozzá ezekhez az árucikkekhez.

A második olvasatbeli, általános vita után tartott szavazáson az alsóház döntő többsége igennel szavazott a tervezet elfogadásáról, így minden esély megvan a későbbi elfogadásra is. Ha a szabályozás életbe lép, ez lesz a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) statisztikái szerint Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legnagyobb arányú megelőzhető elhalálozást: évente 80 ezer eset köthető a dohányzásból eredő betegségekhez, valamint a daganatos megbetegedések negyede is a dohányzás következtében alakul ki.

Forrás: MTI

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss