A szardíniát megpucoljuk, könyvszerűen kinyitjuk, majd a szálkák eltávolítása után gondosan lemossuk és nagyobb darabokra szedjük. A római kaprot a szár és a vastagabb részek levágása után sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A főzőlevet félretesszük, a kaprot apróra metéljük.
Az apróra vágott hagymát a forró olajon serpenyőben megpároljuk. Beletesszük a szálkáitól megtisztított, kiáztatott ajókát, hozzáadjuk a fenyőmagot, a kaprot, a mazsolát és a szardíniát, majd kavargatva összefőzzük. Ezután egy kevés borral meglocsoljuk, és hagyjuk elpárologni. Öntünk rá 2 merőkanálnyi főzőlevet, sózzuk, borsozzuk, és gyenge tűzön 40 percig főzzük. Szükség esetén további főzőlevet adunk hozzá.
A tésztát sós vízben roppanósra (al dente) főzzük, leszűrjük, és a szardíniás sugóval ízesítjük. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.
Hagyományos szicíliai recept. Van, ahol a tésztát sáfrányos vízben főzik ki.
A római kapor helyett édesköményt is használhatsz.
Tálaláskor friss fűszernövénnyel díszítheted az ételt.