Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szicíliai csavart spaghetti trapani pestóval

MME MME
> 90 perc
rafinált
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A pestóhoz:
  • olívaolaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg friss paradicsom
  • 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 5 dkg érlelt pecorino (vagy parmezán sajt)
  • A tésztához:
  • 40 dkg semola di grano duro
  • 20 dkg langyos víz
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben alacsony hőfokon, 2 ek. olívaolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd félretesszük.
  2. Egy másik serpenyőben (olívaolaj nélkül) megpirítjuk a mandulát és azt is félretesszük. Amikor kihűlt, aprítógéppel összeaprítjuk annyira, hogy reszelt parmezánhoz hasonló állagot kapjunk.
  3. Aprítógépben vagy botmixerrel felaprítjuk és összekeverjük a fokhagymát a friss, felkockázott paradicsom háromnegyedével, a friss bazsalikomlevelekkel és 3 ek. olívaolajjal.
  4. Ezután a tálba keverjük a mandula 3/4-ét, illetve a zsemlemorzsa 3/4-ét. Majd hozzáadjuk a kimaradt paradicsomkockákat is.
  5. A gyúródeszkára köntjük a lisztet, a közepén krátert formázunk az ujjunkkal, majd apránként beleöntünk 20 dkg langyos vizet, egy csipetnyi sót és villával vagy az ujjunkkal elkezdjük  összedolgozni. Amikor a masszát már nehéz a villával tovább keverni, de főleg, amikor már nem ragad hozzá a tenyerünkhöz, a gyúródeszkán kb. 10 percig, de legalábbis addig gyúrjuk, amíg kellően sima és rugalmas tésztát kapunk. A kész tésztát kb. 30-40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten, folpackba csomagolva.
  6. Ezután 0,5 cm széles és kb. 10 cm hosszúságú spaghetto-kat sodrunk, majd a velünk szemben az asztalon függőlegesen fektetett hurkapálcára annak felső végétől az ahhoz mérten kb. 60 fokos szögben elhelyezett spaghetto-t spirál alakban (magunk felé) felcsavarjuk.
  7.  Ügyelünk rá, hogy kellően nyomjuk a pálcához a spaghetto-t, hogy az feltekeredjen, de ne annyira, hogy teljesen kilapítsuk vagy ráragadjon arra.
  8. A busiata-t úgy távolítjuk el a pálcáról, hogy az egyik markunkba fogjuk a pálcát, a másik kezünkkel pedig apró, finom mozdulatokkal lesodorjuk róla a tésztát. Figyelem, ne “húzzuk le” azt róla, mert akkor összeragad, elveszíti a formáját.
  9. A tésztát forró vízben kifőzzük, majd összekeverjük a pestóval. A tálaláshoz parmezánt vagy reszelt pecorino sajtot, mandulát és zsemlemorzsát is szórhatunk rá.

NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉSÉT VIDEÓN IS! >>> 

VAJAS-ZSÁLYÁS BALANZONI>>> 

TAGLIATELLE AL RAGÚ>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss