Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szicíliai csavart spaghetti trapani pestóval

MME MME
120 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
Allergének
 • Glutén
 • Tej

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben alacsony hőfokon 2 ek. olívaolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd félretesszük.
  2. Egy másik serpenyőben (olívaolaj nélkül) megpirítjuk a mandulát és azt is félretesszük. Amikor kihűlt, aprítógéppel összeaprítjuk annyira, hogy reszelt parmezánhoz hasonló állagot kapjunk.
  3. Aprítógépben vagy botmixerrel felaprítjuk és összekeverjük a fokhagymát a friss, felkockázott paradicsom háromnegyedével, a friss bazsalikomlevelekkel és 3 ek. olívaolajjal.
  4. Ezután a tálba keverjük a mandula 3/4-ét, illetve a zsemlemorzsa 3/4-ét. Majd hozzáadjuk a kimaradt paradicsomkockákat is.
  5. A gyúródeszkára kiöntjük a lisztet, a közepén krátert formázunk az ujjunkkal, majd apránként beleöntünk 20 dkg langyos vizet, egy csipetnyi sót és villával vagy az ujjunkkal elkezdjük  összedolgozni. Amikor a masszát már nehéz a villával tovább keverni, de főleg, amikor már nem ragad hozzá a tenyerünkhöz, a gyúródeszkán kb. 10 percig, de legalábbis addig gyúrjuk, amíg kellően sima és rugalmas tésztát kapunk. A kész tésztát kb. 30-40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten, folpackba csomagolva.
  6. Ezután 0,5 cm széles és kb. 10 cm hosszúságú csíkokat sodrunk, majd a velünk szemben az asztalon függőlegesen fektetett hurkapálcára annak felső végétől az ahhoz mérten kb. 60 fokos szögben elhelyezett spaghetto-t spirál alakban (magunk felé) felcsavarjuk. Ügyelünk rá, hogy kellően nyomjuk a pálcához a spaghetto-t, hogy az feltekeredjen, de ne annyira, hogy teljesen kilapítsuk vagy ráragadjon arra.
  7. A busiata-t úgy távolítjuk el a pálcáról, hogy az egyik markunkba fogjuk a pálcát, a másik kezünkkel pedig apró, finom mozdulatokkal lesodorjuk róla a tésztát. Figyelem, ne “húzzuk le” azt róla, mert akkor összeragad, elveszíti a formáját.
  8. A tésztát forró vízben kifőzzük, majd összekeverjük a pestóval. A tálaláshoz parmezánt vagy reszelt pecorino sajtot, mandulát és zsemlemorzsát is szórhatunk rá.

Nézd meg videón, hogyan készül a szicíliai pestós tészta

Ezek is érdekelhetnek

Friss