Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szezonja van! Így válaszd ki a tökéletes kukoricát

Nem múlhat el főtt kukorica nélkül a nyár és strandolás. Ahhoz, hogy a tiéd is édes és roppanós legyen, már a vásárlásnál figyelembe kell venni néhány dolgot. Következő videónkban Bodnár Béla, a Fény Utcai Piac egyik zöldségese nyújt útmutatást a tengernyi tengeri útvesztőjében. Ha figyelembe veszed tanácsaid, akkor tuti, hogy a tiéd is verhetetlen lesz.

Már az elején eldőlhet minden

Fontos, hogy csemegekukoricát vegyél. A takarmánykukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemege fajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és az íze sem olyan finom.

Így válaszd ki a megfelelőt

Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válassz, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Semmiképp se vedd meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk! Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki. 

A boltban, vagy a piacon mindezek tudatában is nagy fejtörést okozhat, hogy mi alapján válasszuk ki a tökéletes főtt kukoricának valót. Bodnár Béla zöldségest arról faggattuk, hogyan válasszuk ki a nyers alapanyagot, ha kiváló végeredményre pályázunk.

Így főzd

A főtt kukorica elkészítéséhez béleld ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezd el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takard be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre önts lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forrald fel közepes tűzön. Forrás után kapcsold lejjebb a tűzhelyt, fedd le az edényt és gyöngyöző vízben főzd tovább a kukoricát még néhány percig, amíg megpuhulnak a szemek. Fajtától is függhet a főzés ideje (10-35 perc). Só nem kell a vízbe tenni, mert kemények lesznek tőle a szemek. 

Sóval még forrón meghintve egy fenséges csemege önmagában, vagy pestóval és különféle fűszervajakkal feltuningolva. Kiváló alapanyag leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz is. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss