Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szezám(mag)! Tárulj!

default user icon
MME
Ali baba erdei rejtekhelyén elbújva figyelte ki, amit a 40 rabló Szezám! Tárulj! jelszóval nyitja ki a bejáratot. De hogy miért éppen szezám? Talán a pici fűszermag hatalmas és jótékony ereje magyarázhatja a mesebeli varázslatot.
Apró, dióízű magocskák

Az egyik legrégebbi ismert fűszernövény, több mint ötezer éve termesztik. Afrikában és a Közel-Keleten vadon él, betakarítása nehézkes, mert a magok könnyen a földre hullanak.
Az ázsiai konyha alapfűszere, a legtöbb szezámmagot Kínában és Indiában termelik. Az üzletekben a leggyakoribb a hántolt szezámmag, de vásárolhatjuk hántolatlan formában is. Kevésbé gyakori, de nagyon különleges és finom a fekete szezámmag.

Egészségvédő szezámmag

Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és a magvak közül a legnagyobb fehérjeforrásként tartják számon. Aminosavakban is rendkívül gazdag, de vasat és proteint is nagy mennyiségben tartalmaz. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Székrekedés esetén is jól használható, de máj- és epebántalmakat is enyhít, sőt a koleszterinszintet is csökkenti. Kimutatták, hogy a rosszindulatú sejtek burjánzását megakadályozó hatása is van.

Olaját masszírozáskor bázisolajként is használják, rendkívül jó hatással van a bőrre, sok E-vitamint tartalmaz.

De vigyázat, a szezámmag az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki.

A szezámmag szülőföldjén

Szószokat, curryket, fűszerkeverékeket ízesítenek vele Ázsiában és a Közel-Keleten egyaránt. A tahini (szezámpaszta) alapanyaga, amiből a finom csicseriborsó krém, a humusz készül.

Ázsiában nagyon sokféle szezámos édességet készítenek olajban kisütött gombócok és krémek formájában is.

Japánban az asztalon találhatjuk a gomasszió (gomasio) nevű ízesítőt, amit pirított szezámmagból és sóból állítanak össze.

Nem csak Ázsiában, de Kelet-Európa több országában, Afrikában és Dél-Amerikában is kedvelt a halva, mely nem más, mint szezámmag, cukor, méz, olajok összekeverésével készült, olajos magvakkal, kakaóval megbolondított édesség.

Mire használjuk?

Szórjuk a hamburger buci tetejére vagy díszítsünk vele házi pogácsákat. Rántott húsok vagy zöldségek panírjába, húsgombóc beborítására is használhatjuk. Érdemes kipróbálni salátákba is, itt például egy reform lencsesalátát ízesíthetünk szezámmaggal.



A ropogós, zabpelyhes, szezámos müzliszelet igazán egészséges rágcsálnivaló.

Ha különlegességet szeretnénk készíteni, a szezámmagot pirítsuk kicsit elő száraz serpenyőben. A hántolatlan, a hántolt és a fekete szezámmag eltérő aromát ad, kóstoljuk meg.

A szezámolaj

A szezámolaj fantasztikus illatú és ízű olajfajta. Kapható hidegen sajtolt szezámolaj, ha ezzel akarunk sütni, először egy kis vizet tegyünk a serpenyőbe, ehhez adjuk a szezámolajat, hogy túlhevülését megakadályozzuk. A delikát boltokban fűszeresebb szezámolaj fajták is kaphatók, ezeket előzőleg megpirított szezámolajból sajtolják. Ezt a kecskesajtot egy szezámolajas mézes öntettel bolondították meg.

Bárchesz

Hozzávalók:
1 kg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
2-2,5 pohár víz
2-3 kávéskanál só
1/2-3/4 pohár olaj
1/2 pohár cukor
A tetejére:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés: Az élesztőt a langyos cukros vízben felfuttatjuk. Összekeverjük a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és még annyi vizet, amennyivel tésztává tudjuk dagasztani. Hagyjuk kelni kb. fél órát. Szaggassunk belőle kis darabokat, sodorjuk ki, fonjuk össze. A kalácskákat tegyük tepsibe, kenjük meg a tetejét tojással, szórjunk rá szezámmagot, és tegyük hideg sütőbe. Ha nem előmelegített sütőbe tesszük, hanem a bárchesszel együtt hagyjuk felmelegedni a sütőt, nagyon finom, könnyű tésztát kapunk.

Kínai szezámmagos csirke

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell kockázva
A páchoz:
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál bors
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál olaj
A bundához:
1 tojás
2 evőkanál olaj
12 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1,5 dl víz
1 kávéskanál só
A sziruphoz:
2 evőkanál méz
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál ketchup
1 evőkanál 10%-os ecet
1 kávéskanál Erős Pista
1-2 marék pirított szezámmag

Elkészítés: A csirkemellet bepácoljuk. A bunda hozzávalóit összekeverjük, ebbe forgatjuk a húst, majd forró, bő olajban kisütjük. A szirup anyagait is összekeverjük, a kisütött húst ebben megforgatjuk, majd meghintjük szezámmaggal, és már tálaljuk is.


Szezámmagos-burgonyás pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
tojásnyi zsír
5 dkg élesztő
20 dkg főtt áttört burgonya (hideg)
2 egész tojás + 2 tojássárgája
1 pohár tejföl
kb. 1 dl tej
1 evőkanál szezámmag

Elkészítés: Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A lisztet a többi hozzávalóval – kivéve a szezámmagot – közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszor hajtogatjuk fél órás pihentetéssel, egy éjszakát hűtőben tartjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk, tetejét lekenjük tojásfehérjével, bevagdossuk, szezámmaggal megszórjuk, forró sütőben sütjük. Sütéskor *nevető* pogácsaként nyílnak szét. Sokáig friss, puha marad.

Szezámos gofri

Hozzávalók:
12 dkg teljes őrlésű búzaliszt
4 tojássárgája
6 evőkanál szezámmag
2,5 dl tej
1 dl tejföl
1 evőkanál méz
6 dkg vaj
Olaj

Elkészítés: A lisztet a tejjel kikeverjük, és 1 órát állni hagyjuk. Mézzel ízesítjük. A tésztába belekeverjük a tojássárgáját és a tejfölt, majd az olvasztott vajat is. A gofrisütőt előmelegítjük, olajjal bekenjük, az alsó részre szezámmagot szórunk. Az üreget háromnegyedig megtöltjük a folyékony tésztával, megszórjuk szezámmaggal, és rácsukjuk a gofrisütő tetejét. 2-3 percig sütjük. Ízlés szerint mézzel, nyírfasziruppal vagy lekvárral kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss