Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeretnél friss, házi zöldséget egész télen? Ültess zsázsát!

Zseniális növény: vetés után két héttel már szüretelheted – a lakásban. Télen, ha friss zöldet ennél, a zsázsa jól jöhet.

A friss zsázsa a tormához hasonló, de annál sokkal kellemesebb, kevésbé csípős, üde ízű. Magad is csíráztathatsz zsázsát, akár több réteg itatóspapíron - amit bőségesen kell öntözni -, akár homokkal kevert kerti földben. Három-négy nap múlva erőteljes csírázásnak indulnak a magok, és két héten belül szüretelhetsz. A levágott növénykék nem sarjadnak újra, újat kell vetned a következő szürethez.

Innen származik:

Vélhetően Nyugat-Ázsiából és Észak-Afrikából terjedt el. Egyaránt ismerték az ókori Kínában, Egyiptomban, később a görögök és a rómaiak is megemlékeztek róla.

Ezért szeretjük:

Csökkenti a vércukorszintet, valamint igen magas a C-vitamin-tartalma. Étvágygerjesztő, vértisztító hatású.

Így használd fel:

Ha földbe ülteted, a növényt a talaj felszíne fölött ollóval vágd le! Alufóliába csomagolva le is fagyaszthatod. Alkalmas szendvicsek, vajas kenyér ízesítésére, illik a sajtokhoz, felvágottakhoz, grillezett húsokhoz. Keverheted salátákba, de mártást vagy levest szintén készíthetsz belőle. Fűszerecettel is tartósíthatod, ízesítőként más friss fűszernövényekkel szintén elegyítheted.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss