Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szerelmeslevél II.

5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 32-35 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 30 dkg süteményliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 db közepes méretű tojássárga
  • A töltelékhez:
  • 1 db közepes méretű egész tojás
  • 5 db tojásfehérje
  • 30 dkg finomra őrölt dióbél
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db kezeletlen citrom héja finomra reszelve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • A tetejére:
  • vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, nagylyukú reszelőn belereszelem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd az 5 tojás sárgájával tésztává gyúrom. A tésztából nagyjából 1,5 cm átmérőjű szabályos gömböket formázok. A kis tésztagolyókat tálcára rakosgatom, frissen tartó fóliával lefedve 2-3 órára (de akár egy éjszakára) beteszem a hűtőszekrénybe.

A várakozási idő vége felé a tojások fehérjét a sóval elektromos habverővel verni kezdem, majd amikor már látszik, hogy szilárdul, apránként hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot. Fényesen sima habbá verem, mikor már fényes és kemény, hozzákeverem az egész tojást. Óvatosan beleforgatom a citrom reszelt héját és a darált diót.

2 nagyobb tepsit sütőpapírral borítok. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

A hűtőszekrényből mindig csak egy tésztagolyóbist veszek elő, amíg a többire sor nem kerül, jobb, ha a frizsiderben várakoznak! Egy szilikonlapra helyezem a tésztagolyót, és olyan vékony lappá nyújtom, hogy át lehessen látni rajta. Szilikonlap híján két fólialap között érdemes dolgozni vele. Ha ezzel megvagyok, 1 bő teáskanálnyi tölteléket biggyesztek a közepére, aztán előbb a két hosszanti, majd a két keskenyebb végét is ráhajtom. Gyakorlatilag beborítékolom a diókrémet. A kész, töltött levelet tepsire helyezem. Minden golyóbissal pontosan ugyanígy járok el.

A tepsiket az előmelegített sütőben nagyjából 15-18 perc alatt világosra sütöm. Még forrón nagyvonalúan meghintem vaníliával kevert porcukorral. Nehéz ugyan megállni, hogy az ember azon melegében ne kóstolja meg, de mindenképp érdemes megvárni, amíg kihűl!

Megjegyzés

Ha maradna belőle, remekül tárolható jól záródó dobozban. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss