Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 étel és ital, amitől ragyogó lesz a bőrünk – 2. rész

Folytatjuk sorozatunkat a bőrbarát ételekről és italokról! Tudtátok, hogy tudat alatt a legtöbben először potenciális partnerük bőrét vesszük szemügyre? Ösztönösen érezzük, hogy a szép bőr az egészség jele. Rajtunk nem múljon, segítünk a hódításban!
1. Tojás

Egy újabb érv, ami miatt érdemes a tojás összes részét elfogyasztani (kivéve persze a héját). A sárgája gazdag olyan vitaminokban, amik feltétlenül szükségesek a helyes sejtműködéshez, és természetesen a biotin nevű szépségvitaminban is. A B-vitaminnak ez a változata nem csak a haj növekedését és a körmök erősségét segíti elő, de a legújabb kutatások szerint a pattanásoktól, a kiütésektől és a kiszáradástól is megóvja a bőrünket.

2. Citromos víz

Legyünk őszinték: hány terméket vásároltunk már össze azért, hogy elrejtsük a szemünk alatti sötét karikákat és táskákat? A karikák a kevés alvás mellett a dehidratáltság jelei is lehetnek. Sós ételek, alkohol, edzés, kánikula, vagy pusztán a kevés folyadék fogyasztása: mind hozzájárul ahhoz, hogy olyan legyen a szemünk, mint a fülesbagolyé. Kezdjük a méregtelenítést ezzel az itallal: vágjunk karikára néhány citrus gyümölcsöt (a héjával együtt), áztassuk egy kancsó hideg vízben, aztán fogyasszuk el. A C-vitamin kiegyensúlyozza az elektrolit szintünket, valamint megszabadít a feleslegesen tárolt víztől, a héjban található d-limonén pedig gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segít a májnak a méreganyagok feldolgozásában.

3. Avokádó

A rengeteg edzésnek köszönhetően a testünk egyre jobb formában van, miközben az arcunk egyre öregebbnek és nyúzottabbnak tűnik. Ahelyett, hogy ész nélkül elkezdenénk vásárolni a ránctalanító krémeket, inkább vegyünk avokádót! Ez a gyümölcs tele van egyszeresen telített zsírsavakkal, melyek úgy hidratálják és védik a bőrt, hogy csökkentik az UV sugárzás következtében kialakult korai öregedésének kockázatát. Ráadásul egészséges zsírokban is gazdag: ezek segítenek feldolgozni a szervezetünknek a kizárólag zsírban oldódó vitaminokat, amik még szebbé teszik a bőrt.

LEGFINOMABB SPENÓTOS ÉTELEK >>> 
4. Spenót

Popeye kedvence ismét diadalmaskodik. Egy kutatás során 11 év alatt fele annyian szenvedtek bőrdaganatoktól a gyakori spenótfogyasztók közül, mint akik csak elvétve ettek a zöldségből. A szakértők ezt a folsav jótékony hatásának tulajdonítják: ez a létfontosságú B-vitamin segít megőrizni vagy helyrehozni a DNS épségét. Egy bögrényi spenót pedig már fedezi is a napi ajánlott bevitel 64 százalékát.

5. Zöld tea

Igyunk egy csészével ebből a zöld elixírből, és figyeljük, ahogy felragyog a bőrünk! A katekin nevű antioxidáns gyulladáscsökkentő hatással bír, és egyes kutatások szerint a rák kialakulásának esélyét is csökkenti. A tudósok szerint napi 2 bögre nem csak a bőrrákot előzheti meg, de a leégés káros hatásait is semlegesítheti. Arra azonban figyeljünk, hogy a benne található koffein dehidratál, ezért túlzásba vitt fogyasztása nem ajánlott.


6. Kelkáposzta

Nem csak divat, a kelkáposzta okkal tartozik a táplálkozási szakértők kedvencei közé. Ez a keresztesvirágú növény tobzódik az olyan bőrbarát, öregedésgátló összetevőkben, mint az A, C és E-vitamin, és egyedülálló módon a K-vitaminban is. Ez utóbbi pedig felgyorsítja a véralvadást, így a bőr sérüléseinek gyógyulását is. Azonban felületi használata is minimálisra csökkentheti a sebek, horzsolások, striák és csípések láthatóságát.

7. fekete áfonya

A fekete áfonya a természet egyik legkiválóbb "szuperétele". Rengeteg antioxidánsa helyrehozza a bőr sejtjeinek károsodását és a öregítő szabad gyököket. A kollagénrostok erősségére is jó hatással vannak, a bennük található antocianinok magas koncentrációjának köszönhetően. Emellett prebiotikumokban is gazdag, melyek enyhítik a gyulladásos bőrbetegségek tüneteit.


8. Kókuszvíz és kókuszolaj

Semmit sem szabad elvesztegetni a kókuszból, ha bőrápolásról van szó. Először is a dióban található vizet kell elfogyasztanunk – a benne található izomlazító kálium és az elektrolitok újratöltik és ismét hidratálttá varázsolják az arcbőrünket, ami ettől selymesen puhává és fiatalossá válik. Amikor pedig elérünk a húsból kinyert olajig, a bélrendszer is gyógyító táplálékot kap. A benne található antimikrobiális kaprilsav elpusztítja a kártékony baktériumokat és a candida gombát. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss