Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha nem fogyasztasz elegendő szénhidrátot

default user icon
MME
A szénhidrátok elengedhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Hacsak nincs orvosi oka a szénhidrátbevitel korlátozásának, mint például epilepszia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén, a szénhidrátok elkerülésének több hátulütője lehet, mint egészségügyi előnye. Mutatjuk, mi történik a testeddel, ha nem jut elegendő „üzemanyaghoz”, azaz szénhidrátokhoz.

Bár az elmúlt évszázadban számtalan olyan diéta született, amely csak ideig-óráig volt népszerű a fogyni vágyók között, úgy tűnik, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend iránt rajongók tábora nem csökkent. Általában aki ilyen diétát választ, elsősorban fogyni szeretne, így minimalizálva a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Mik azok a szénhidrátok?

A szénhidrátok olyan makrotápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van a fehérjék és a zsírok mellett. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségben szükségesek, és nélkülözhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez: a 2020–2025-ös, amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint az egészséges felnőtteknek napi kalóriabevitelük 45–65%-át szénhidrátból kell fedezniük. Étkezéssel, hiszen a szervezet nem tudja a szénhidrátokat előállítani. Ezek ismeretében vajon mi történhet a testeddel, ha olyan diéta mellett döntesz, ami az alacsony szénhidrátbevitelt preferálja? Elmondjuk, de előbb jöjjön néhány fontos dolog, amit nem árt, ha tudsz a szénhidrátokról.

A szénhidrátok szerepe

A szénhidrátok elsődleges feladata, hogy gyors energiát biztosítsanak, különösen az izmok és az agy számára. Az agynak van ugyanis a legnagyobb arányban szüksége glükózra (a gondolkodáshoz, a tanuláshoz és az emlékezéshez). Amellett, hogy energiaforrás, a szénhidrátok szerepet játszanak a vércukorszint és az inzulin szabályozásában, a koleszterinszint szabályozásában és segítik a jótékony baktériumok szaporodását a bélben. Sok szénhidrát, elsősorban növényi eredetű élelmiszerekből származók, hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket és vizet is tartalmaznak.

A szénhidrát élelmiszerforrásai

A szénhidrátok cukrokból, keményítőkből és rostokból állnak, és főként növényi eredetű élelmiszerekben és tejtermékekben találhatók. A keményítő táplálékforrásai a gyümölcsök, a zöldségek és a gabonafélék, például az alma, a brokkoli, a lencse, a spenót, a finomítatlan teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a burgonya, a csicseriborsó, a tészta és a búza. Sok rostot tartalmaz a korpa, a különféle magvak, a zöldségek, a barna rizs, a burgonyahéj, a zabpehely és a bab. A cukor természetes formában megtalálható a gyümölcsökben, a zöldségekben, a tejben, a joghurtban és a sajtokban, hozzáadott cukorként pedig az édességekben, a cukros italokban és a feldolgozott élelmiszerekben.

Mi történik a testeddel, ha kerülöd a szénhidrátokat?

Nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokról mondasz le! Az egyszerű szénhidrátok valójában csak üres kalóriák, amelyek nagyon rövid ideig adnak energiát a testnek. Ilyenek az édességek, a finomított lisztből készült ételek, így ha ezeket mellőzöd, csak jót teszel a szervezeteddel. De mi a helyzet az egészséges, összetett szénhidrátokkal? Mivel ezek nélkülözhetetlen makrotápanyagok, egy egészséges felnőttnek nem ajánlott teljesen lemondani róluk (kivéve, ha orvosilag felügyelt diétán van valaki). Ha mégis úgy döntesz, hogy nem kérsz ezekből a létfontosságú anyagoból, ezekkel számolhatsz:

  • Fáradékony lehetsz

Mivel a szénhidrátok biztosítják a legtöbb üzemanyagot a napi tevékenységhez, valószínűleg kevesebb energiád lesz, ha abbahagyod a szénhidrátfogyasztást. Fáradtabbnak és éhesebbnek érezheted magad, nehezen tudsz majd koncentrálni. Lomhának, lassúnak érezheted magad, ha egyébként aktív életet élsz és rendszeresen sportolsz.

  • Szédülhetsz és gyakran fájhat a fejed

Az agynak glükózra van szüksége, a szénhidrátok pedig állandó és könnyen elérhető forrást biztosítanak. Ha nem gondoskodsz a szénhidrátbevitelről, a szervezeted kénytelen lesz alternatív energiaforrás után kutatni az agy számára. Átvált a zsír ketonokká történő lebontására, ami a glükóz alternatívája. Ez ketózisba, vagy emelkedett ketonszintű állapotba hozza a szervezetet, aminek olyan mellékhatásai vannak, mint a szédülés, a gyengeség, a fáradtság és a fejfájás.

  • Székrekedéstől szenvedhetsz

Mivel a szénhidrátok keményítőben, rostokban és vízben gazdagok, nagyobb kihívást jelenthet az ajánlott mennyiségű rost elfogyasztása, ha abbahagyod a szénhidrátfogyasztást. (A rostok fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban: elősegítik a széklet térfogatának növelését és a víz felszívódását a vastagbélben, így a széklet könnyebben ürül ki.) Ezen túlmenően, ha abbahagyod a szénhidrátfogyasztást, más emésztési problémákat is tapasztalhatsz, mivel a rostok elősegítik az egészséges baktériumok szaporodását a bélben.

  • Hosszú távon veszélyeztetheted az egészséged

Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták az alacsony szénhidráttartalmú étrendet a megnövekedett halálozással. Egy 2022-es tanulmány azt sugallja, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend növelheti az LDL („rossz koleszterin") szintjét, megnőhet a vesekárosodás és a csontritkulás kockázata. (Hozzá kell tenni, hogy számos kutatási eredmény ellentmondásos, és szigorúbb vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy hosszú távon mennyire veszélyes vagy biztonságos a szénhidrátmentes étrend.)

  • Nehezen tudod fenntartani a diétát

Egy egész élelmiszercsoport elkerülése rendkívül korlátozó étkezési minta, amelyet nehéz hosszú távon fenntartani. Ezen túlmenően a kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb korlátozó diétát követő hajlamos kevesebb olyan ételt fogyasztani, amely fitokemikáliákat tartalmaz, megfosztva a szervezetet azok jótékony hatásaitól. 

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss