Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha nagyon töröd a fejed, tényleg megéhezel?

default user icon
MME
Az étel üzemanyag a testnek és az elmének egyaránt. Biztosan észrevetted már, hogy komoly szellemi munka végeztével is olyan jó étvággyal eszel, mint egy intenzív edzés után. A táplálkozási szakemberek hangsúlyozzák az edzés előtti étkezés fontosságát, ugyanakkor arról kevesebb szó esik, hogy egy szellemileg megerőltető nap előtt is érdemes „feltankolni” agyunk zavartalan működéséhez.

Az elfogyasztott szénhidrátok glükózra és más egyszerű cukrokra bomlanak le. A test sejtjeinek, így az agynak is ez a fő energiaforrása; agyunk a teljes test által felhasznált glükóz egynegyedét használja el.

Ha a reggelid megfelelően összeállított, azaz tartalmaz összetett szénhidrátot, fehérjéket és egészséges zsírokat is, elegendő energiát biztosítasz a szervezetednek délelőttre. A vércukorszinted stabil lesz, ami frissé és éberré tesz, könnyedén megjegyzel mindent, megoldasz elsőre bonyolultnak tűnő feladatokat is.

Ha azonban kihagyod a reggelit egy agyilag mozgalmasnak ígérkező napon, az nemcsak a testedre, hanem a pszichédre is hatással van: a vércukor- és az inzulinszinted a szokásosnál jobban ingadozik, hiszen az agyad extra igénybevételnek van kitéve. (Te pedig, amikor a vércukorszinted a mélyben, feltéped a hűtőt és felfalsz mindent.) Ezért történhet meg, hogy egy íróasztalnál töltött munkanap után többet eszel, mintha csak a kanapén üldögélnél naphosszat – pedig fizikailag nem voltál aktívabb.

Mit mond a tudomány?

Egy tudományos kísérletben különböző feladatokat végeztettek diákokkal, például memóriatesztet, rejtvényfejtést, és volt, akinek semmit sem kellett csinálnia. Egy óra után étellel kínálták őket, és azt vették észre, hogy akik szellemi munkát végeztek, 250-300 kalóriával több ételt vettek magukhoz. Ellenőrizték a kalória fogyasztást, és megállapították, hogy a szellemi munka csak 3-5 kalóriával igényelt több energiát, mégis aki szellemi munkát végzett, ennél arányosan jóval többet evett. Az ok: a szellemi munka folyamatos glükóz- és inzulin-szint ingadozást idéz elő az agyban. Időlegesen egész alacsony vércukorszintet is jelezhet az agynak, ami pedig arra serkenti az illetőt, hogy gyorsan egyen valamit, lehetőleg édeset.

Ez azért problémás a kutatók szerint, mert könnyen nagyon sok extra kalóriát vehetünk magunkhoz, azaz a szellemi munka ilyen formában hizlal.

A megoldás

Ha iskolába jársz, tanulsz vagy ha szellemi munkát végzel, ügyelj arra, hogy egész nap elegendő energiát biztosíts a szervezetednek. Ezt leginkább kiegyensúlyozott étrenddel érheted el. Az éhezés nem megoldás – különösen rossz gondolat a reggeli elhagyása –, mert az a nap folyamán falási rohamokhoz vezethet, mivel a szervezet sóvárogni fog az étel után.

Ezek is érdekelhetnek