hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Székelykáposzta egyszerűen

120 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Allergének
  • Tej

Elkészítés

  1. A székelykáposzta elkészítéséhez a húst kockákra vágjuk. Ha a savanyú káposzta nagyon sós vagy nagyon savanyú, akkor átmossuk. A hagymát megpucoljuk és azt is kockákra vágjuk.
  2. Az olajban üvegesre pároljuk a hagymát, és hozzáadjuk a kockázott húst, és együtt pároljuk, ameddig a hús kifehéredik.
  3. Ízlés szerint hozzáadjuk a fűszereket (sót csak akkor ha, a káposzta nem elég sós), borsot, pirospaprikát és az apróra zúzott fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és közepes tűzön főzzük.
  4. Egy másik edénybe egy kevés olajat öntünk, hozzáadjuk a káposztát, majd felöntjük egy kevés vízzel és párolni kezdjük. Amikor a hús és a káposzta is szinte puha, akkor összeöntjük, és beletesszük a köményt. Ha kell, akkor pótoljuk vízzel és készre főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés

Legenda a székelykáposztáról: Először is, valójában nem székely az eredete, az erdélyi népi konyha nem is ismeri. Másodszor az, hogy nem is gulyás. Nem tartozik bele a gulyásfélék családjába, mindenki megmondhatja, nem is hasonlít rájuk, mi dolga is lehetne a gulyásban káposztának? Honnan hát ez az elnevezés, amit pestiesen, nem kis logikával az erdélyi káposztás ételekre emlékeztetve székelykáposztának is átalakítottak? A székelygulyás (-káposzta) keresztapja ugyanis nem kisebb ember, mint Petőfi Sándor és megalkotója Petőfi kortársa, Székely József vármegyei főlevéltársos. A Vármegyeházával szomszédos volt annak idején a Gránátos utcai (ma: Városház utca) Komló-kert, ahová mindketten bejáratosak voltak. Történt egy napon, hogy amikor Székely későn tért be oda ebédre, éppen kifogyóban voltak az ételek, csekély volt a választék. A készséges kocsmáros a vendég kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet egybekeverve, egy tálban szolgálta föl. A rögtönzés ízesnek, kellemesen zamatosnak bizonyult. Tanúja volt ennek Petőfi, aki legközelebb ugyanezt rendelte magának s hozzáragasztotta Székely nevét. Hamarosan meggyökeresedett, ismerté is vált a székelygulyás (-káposzta), amelyre utóbb került rá, díszítésül és ízesítésül is a tejföl. Ismerjük el, hogy a javára vált..." - cirmicica55

Ezek is érdekelhetnek

Friss