A székelykáposzta elkészítéséhez a káposztát vékony csíkokra szeljük. Egy kb. 3-4 literes üvegbe rakjuk. Literenként 1 evőkanál sóval vizet forralunk fel és a káposztára öntjük.
A sós vízzel felöntött káposztát a napra kitesszük, ahol legalább 5 napig érleljük. A tetejét egy kis tányérral lefedjük. A tetejére nem teszünk kenyeret.
Öt nappal később megpucoljuk és felaprítjuk a hagymát. Egy kevés zsíron megdinszteljük, rádobjuk a felkockázott húst és fehéredésig kevergetjük, majd az összes fűszert hozzáadjuk és annyi vízzel felengedjük, ami ellepi. Ekkor levesszük a tűzről.
Egy kerámia edénybe öntjük a káposztát, levével együtt, erre került a fűszeres hús. Összekeverjük, lefedjük és a hideg sütőbe rakjuk. 170 fokon 1,5 órán át sütjük (alsó-felső sütéssel). Rántást nem készítünk rá, csak tejföllel tálaljuk.