Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Székelykáposzta, kovászolt káposztából

> 90 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A kovászolt káposztához:
  • 1 fej káposzta
  • 2 liter víz
  • 2 ek só
  • A pörkölthöz:
  • 1 kg sertés lapocka
  • zsír
  • 1 ek só
  • bors
  • pirospaprika
  • babérlevél,
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt kömény
  • tejföl

Elkészítés

  1. A káposztát vékony csíkokra szeljük. Egy kb 3-4 literes üvegbe rakjuk. Literenként 1 evőkanál sóval vizet forralunk fel és a káposztára öntjük. 
  2. A sós vízzel felöntött káposztát a napra kitesszük, ahol legalább 5 napig érleljük. A tetejét egy kis tányérral lefedjük. A tetejére nem teszünk sem kenyeret.
  3. Öt nappal később megpucoljuk és felaprítjuk a hagymát. Egy kevés zsíron megdinszteljük, rádobjuk a húst fehéredésig kevergetjük, majd az összes fűszert hozzáadjuk és annyi vízzel felengedjük, ami ellepi. Ekkor levesszük a tűzről.
  4. Egy kerámia edénybe öntjük a káposztát, levével együtt, erre került a fűszeres hús. Összekeverjük, lefedjük és a hideg sütőbe rakjuk. 170 fokon 1.5 órán át sütjük (alsó-felső sütéssel). Rántást nem készítünk rá, csak tejföllel tállaljuk.  

Megjegyzés

Szeretjük a székelykáposztát, ezzel a módszerrel nem kell mellette állni, elkészül "magától" - scarlett69

Ezek is érdekelhetnek

Friss