Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szegedi vágott cipó

45 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

A liszteket összekevertem az élesztővel, megsóztam, majd közepébe krátert csináltam, és beleöntöttem először az olajat, majd a tejet, és alaposan összedolgoztam a tejföllel is. 10 percig erősen dagasztottam kézzel, majd fél órát kelesztettem konyharuha alatt.

Újra összedagasztottam, és ismét kelt fél órát. Nagyobb méretű vágódeszkámon négy felé osztottam, és kisebb cipókat formáltam a tésztákból. Nyújtófa nélkül ököllel kilapogattam a tésztákat, majd mint a leveles tésztát, felhajtogattam. Fentről, alulról, majd mindkét oldalról.

Újra kilapogattam ököllel, és a két szemben lévő oldalon lévő tésztát ismét felhajtottam. Megfordítottam, így a hajtogatott felület került alulra. Cipócskákat formáltam mind a négy golyóból, és kilisztezett tepsire sorakoztattam. Minden cipót a tetején két helyen bevágtam, vízzel megspricceltem, majd előmelegített sütőbe tettem.

A sütő aljára a beindításkor kisebb vízzel teli edényt szoktam tenni, így most is így csináltam. Mikor minden cipócska aranybarnára sült, még egyszer megspricceltem őket.

Megjegyzés

Nem kimért alapanyagokból, hanem ösztönös mennyiségekből készítettem. Kitűnő, gyors szendvicsekhez való cipócskák sültek, összesen 4 darab. - hajduistvan

Ezek is érdekelhetnek