Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Importtal keverik a magyar fűszerpaprikát: nézd meg jól a termékek csomagolását

default user icon
MME
Nem véletlenül érezhetjük úgy, hogy a boltokban kapható pirospaprika sem a régi már, és nemcsak a színe fakóbb, de az íze is gyengébb. Hiába hungarikum a szegedi és a kalocsai paprika, ha egyes termékekben import őrleményekkel keverik a magyar fűszerpaprikát.

A magyar ételek zöme elképzelhetetlen pirospaprika nélkül. A só és a bors mellett a harmadik alapfűszer az őrölt fűszerpaprika, amely nélkül nem készülhetnének el a pörköltek, a fasírtok, a finom házi kolbászok és szalámik és egyes levesek sem. Nem csoda, hogy minden háztartásban ott található a konyhában a fűszerpaprika, melynek minősége néha nem éppen kielégítő.

Tarol az import őrlemény

Nemcsak hazánkba érkezik külföldi fűszerpaprika, hanem Európába is. Míg utóbbi piacát elöntötte a kínai, olcsóbb őrlemény, addig hazánkban a bolgár, spanyol és perui paprika is hozzájárul a minőségbeli eltérésekhez.

A Pénzcentrum egy hosszú cikkben járja körül a témát, hogyan és miért kerül a paprikatermesztéséről híres magyar piacra nagy mennyiségű import fűszerpaprika. A lap szerint az utóbbi másfél évben jelentősen megdrágult a hazai pirospaprika ára, így a minőségi, magyar terméket állagjavítóként keverik a külföldi paprika mellé. Ezzel a megoldással kínálnak a cégek olcsóbb fűszerpaprikát.

A portál kutatása alapján ma a 100%-ban magyar termékként hirdetett fűszerpaprika kilós ára minőségi osztálytól függően 6-7 ezer körül és 10 ezer forint felett alakul, míg a tisztán kínai importból készült termékek 3000 forintos kilós áron találhatók a boltok polcain.

A magyaR PAPRIKÁVAL KEVERIK A KÜLFÖLDIT

A hungarikumnak számító Szegedi fűszerpaprika-őrleményt is forgalmazó Szegedi Paprika Zrt. egyik terméke, a cég nevével fémjelzett fűszer azonban csak részben tartalmaz magyar alapanyagot – vette észre a portál. A cég egyik őrölt fűszerpaprika-termékének közel kétharmadát külföldi (spanyol, bolgár és perui) paprikával töltik meg és 35% körül mozog benne a magyar "piros" aránya. Ez a fajta keverés azonban nem jellemző a cég minden termékére.

Érdemes tehát vásárláskor alaposan tájékozódni, és elolvasni a csomagoláson szereplő információkat, ugyanis minden esetben feltüntetik a termőhelyet, így könnyen kideríthető, mely fűszerpaprikák valóban magyar termesztésűek, és melyekben található külföldi, a szakértők szerint is a magyarnál gyengébb minőségű alapanyag.

Borítókép: Illusztráció /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország

Ezek is érdekelhetnek

Friss