Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szedres-túrós csokoládétorta

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A bevonáshoz:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1 teáskanál habfixáló
  • A tésztához:
  • 16 dkg búzaliszt
  • 1 csipet só
  • 6 dkg kakaópor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 12,5 dkg vaj
  • 30 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 1,2 dl tej
  • A krémhez:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 20 dkg fekete szeder
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 4 cl víz
  • 4 dl habtejszín
  • A díszítéshez:
  • 5 dkg étcsokoládé (45%-os)

Elkészítés

Elkészítés: A tejszínnel kezdjük, mert vissza kell hűlnie. A torta bevonásához a tejszínt felforraljuk, feloldjuk benne a felaprított fehér csokoládét, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát. A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a kakaós-lisztes keverék és a tej felváltva.

Egy 24 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 C –os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt. A sütési idő végén tűpróbát végezzünk annak érdekében, hogy teljesen megsüljön a tészta.

Ha megsült, a formában hagyjuk picit hűlni, majd sütőpapírral borított tálcára borítjuk. A szélét késsel óvatosan válasszuk el a formától, ha szükséges. Amikor teljesen kihűlt, 2 egyforma lapra vágjuk. Ha csúcsos lenne, akkor vágjuk egyenesre a felületet. A piskótánk sütés közbeni alja lesz a tortánk teteje. Az egyik lapot tálcára tesszük, köré csatoljuk a forma karimáját, az oldalánál sütőpapírral béleljük.

A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a villával összetört szedret (igény szerint át is passzírozhatjuk). Az előzőleg vízbe áztatott zselatint kis lángon folyamatos keveréssel áttetszőre feloldjuk, 2-3 evőkanál túrós krémet elkeverünk benne, majd így adjuk a nagyobb mennyiséghez. A tejszínt kemény habbá verjük, kisebb adagonként óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe.

A krémet rásimítjuk az alsó tortalapra, és befedjük a másik lappal.

A hideg fehér csokis tejszínt felverjük habverővel, adhatunk hozzá 1 kis habfixálót. A tortát bevonjuk vele, és hidegre tesszük, hogy kissé megszilárduljon.

Tetejét csokiforgáccsal díszítjük.

Megjegyzés

A gyümölcsöt kedvünkre változtathatjuk a krémben, ki mit szeret alapon. A tésztája nagyon puha, nagyon finom, nagyon kakaós, a krém nem túl édes, a tejszín fehér csokis... Közönjük! - Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss