hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szedres-szőlős kocka

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 X 24 cm-es magasfalú tepsihez:
  • A tésztához:
  • 2 egész tojás + 1 tojássárgája
  • 5 csapott evőkanál rétesliszt
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 csapott evőkanál őrölt mandula
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • A tetejére:
  • 25 dkg krémes ricotta
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag expressz zselatinpor (vagy 4 lap lapzselatin)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg szeder
  • 25 dkg fehér szőlő

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem. A levehető aljú, négyszögletes, magas falú tepsit sütőpapírral bélelem.

A 2 egész tojást és a tojássárgáját keverőtálba ütöm. Hozzákanalazom a vizet és a kétféle cukrot, habverővel fehéredésig verem (kb. 6-7 perc), majd folyamatos keverés mellett belekanalazom a lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát. Az egészet alaposan felverem. A tésztát az előkészített tepsibe simítom. 8-10 perc alatt világosra sütöm. Rácsra borítom, hűlni hagyom.

Közben elkészítem a krémet. A gyümölcsöket megmosom, megszárítom. A szedret egészben hagyom, ha apróbb szemű, félbevágom, ha nagyobb. A szőlőszemeket felnegyedelem.

A tejszínhabot félig felverem, majd hozzáadom a zselatinport (ha zselatinlappal készül, a csomagoláson feltüntetettek szerint kell eljárni), és kemény habbá verem. A szobahőmérsékletű ricottát és mascarponét a cukor hozzáadása után elektromos habverővel krémesre keverem, végül óvatosan beleforgatom a kemény tejszínhabot. A krémet megfelezem. Egyik feléhez nagy markényi szedret, a másik feléhez ugyanennyi szőlőt keverek.

A tepsit frissen tartó fóliával kibélelem úgy, hogy a peremekre is kerüljön fólia. A kihűlt tésztalapot belehelyezem. Erre kerül előbb a szedres, majd a szőlős krém. A tetejére szeder- és szőlőszemeket ültetek. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe helyezem.

Ha csak másnap kerül fogyasztásra, a gyümölcsöket érdemes bevonni kevés zselatinnal, nem csupán azért, hogy fényesebbek legyenek, de megelőzendő a kiszáradást és az oxidációs folyamatok beindulását.

Ezek is érdekelhetnek

Friss