Szedd magad málna: ezeken a helyeken juthatsz olcsóbban a friss gyümölcshöz

Mivel sajnos egyre kevesebb helyen termesztik hazánkban a málnát, ezért most érdemes kihasználni a Szedd magad akciókat, amelyeknek köszönhetően jóval olcsóbban szerezhetjük be a friss gyümölcsöt.

„Annak, hogy a sokak által kedvelt málna kiszorult a hazai termesztésből, nem csak az éghajlatváltozás az oka. Évek óta drasztikusan csökken a termőterülete, emiatt nagyon drága, és hiába szereti szinte mindenki, egyre kevesebbet veszünk belőle” – híva fel a figyelmet Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Hozzátette: „Tehát magyar málna árualap csak nyomokban létezik, ami megjelenik a nagybani piacokon, majd a zöldség-gyümölcs boltokban. De szervezett termelésről már nem lehet beszélni. Két fő okot lehet megnevezni, ami felelős a magyar málna termőterület megszűnéséért: az egyik a klímaváltozás. A málna egy félig-meddig erdei növény, ami nem bírja a szárazságot és a magas UV-sugárzást. A másik ok a munkaerőhiány. Ez a gyümölcs kívánja leginkább az élőmunka-igényt, ami ennek hiányában nem tud létezni.”

Itt még vannak nagyobb területek

A 2022-es adatok szerint az országban még 101 hektárnyi ültetvényen termesztettek málnát. A legtöbb málnás Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Az elmúlt években jelentős modernizációs fejlesztést Nagykanizsa térségében hajtottak végre az országban.

Megéri magunknak szedni!

Érdemes tudni, hogy a Szedd magad akciók során, hozott dobozban 1900-2000 forintért lehet a málnát gyűjteni. Emellett az ország számos pontján helyben is megvásárolhatod a gyümölcsöt, ennek ára jellemzően 2200-2300 Ft/kg. Indulás előtt azonban mindig érdeklődj, hogy milyen szabályok érvényesek az adott termőterületre! 

Nézzük a listát!

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad Málna

  • Győrújbarát, HelloMálna

Bővebb információ itt!

Heves megyei Szedd Magad Málna

  • Egerbakta, Szeder-sziget

Bővebb információ itt! 

Nógrád megyei Szedd Magad Málna

  • Nógrádi Aranymálna

Bővebb információ itt!

  • Vedd magad Málna, Nógrád

Pest megyei Szedd Magad Málna

  • Budajenő, Patikakert

Bővebb információ itt!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szedd Magad Málna

  • Szedd magad Málna, Jánkmajtis

Bővebb információ: itt!

Veszprém megyei Szedd Magad Málna

  • Nagyvázsony, Gyümölcs Kertészet

Bővebb információ: itt!

Zala megyei Szedd Magad Málna

  • Misefa, Szebenyi Farm

Bővebb információ itt! 

Forrás: Hello Vidék 

Borítókép: Shutterstock

Ha málnás desszerteket szeretnél készíteni, akkor itt találhatod a legjobb recepteket >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss