Elkészítés: A káposztát a kovászos uborkához hasonlóan készítem el. A torzsát mélyen kivágom, köményt szórok bele, az edény aljára kaporszárat teszek, amire ráhelyezem a káposztákat. Sós vízzel felöntve, napos helyen néhány nap alatt megkovászolódik. Ha nincs kovászolt káposztánk, a fejes káposztát sós, köménymagos vízben előfőzzük.
A töltelékhez a darált húst, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát sóval, borssal, 2 marék rizzsel, 1 tojással, 1 evőkanál pirospaprikával és kevés apróra vágott kakukkfűvel összegyúrom. Megkóstolom!
A káposztát levelekre szedem, ereit kivágom, majd a tölteléket belegöngyölöm.
A töltelékek elkészítése után maradt káposztát apróra vágom, felét az edény aljára szórom. Erre kerülnek a töltelékek, a felszelt kolbász (csülök), az apróra vágott csombor és kapor. A maradék káposztát a tetejére teszem, felöntöm annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje. Sózom, borsozom. Ha valaki ízlése úgy kívánja, kis csípőset is tehet rá. Fedő alatt közepes lángon kb. 90 percig főzöm.
1 evőkanál zsírból 5 evőanál liszttel rántást készítek, amire 1 evőkanál őrölt paprikát teszek. 3 merőkanálnyi főzőlével temperálom, csomómentesre keverem és hozzáöntöm a káposztához. Hagyom ismét felforrni.
Tálalni tejföllel, díszíteni kaporlevéllel szoktam.