Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szardínia, a praktikus apróhal

A szardínia tipikusan az a halféle, amivel leggyakrabban a reggelik vagy a vacsorák kapcsán találkozunk. Ez nem véletlen, a rendkívül romlandó halat a tengerparti országok kivételével főleg konzerv formájában kapni.

A legenda szerint a Szardínia környéki vizekben is megtalálható halak népszerűsítésében a Napóleon nagy szerepet vállalt, s a konzervált halakat egész Franciaországba eljuttatta. Hogy ennek következményeképp vagy valami más okból kifolyólag történt-e, azt nem tudni, de az apró ezüstös hal azóta is kedvelt fogás. Nem csoda, hogy ma már a túlhalászott fajok közé tartozik. A szardínia mind a csendes-óceáni, mint az atlanti-óceáni vizekben megtalálható, s fontos szerepet tölt be a táplálékláncban, hiszen nem csak a nagyobb halak táplálékául szolgál, hanem egyes vízi madarak (mint például a pelikán) étrendjében is jelentős szereppel bír.

A szardínia sötét, olajos húsa igen egészséges, sok benne a omega-3 zsírsav és természetes D-vitamin és kalcium forrás. A friss szardíniát gyakorta fogyasztják grillezve, sütve vagy ragu formájában. Szardíniából készíthetünk különféle pástétomokat, krémeket is, ezeket a krémeket a francia gasztronómia is előszeretettel használja.

A friss szardínia nagyon romlandó, a normális hőfokon lévő hűtőben is képes megromlani. Ha friss hallal szeretnénk dolgozni, akkor a felhasználásig 0 és -2 fok közötti hőmérsékleten kell tárolni. A tárolást megelőzően azonban a halat le kell öblíteni, kicsit megszárítani, majd műanyag zacskóba tenni, és jeges vízbe vagy jégakkuk közé helyezve kell a hűtőbe rakni. Ezzel a módszerrel is csupán 1-2 napig szabad tárolni a halat.

A konzerv szardínia leggyakrabban sós vízben, növényi olajban, esetleg paradicsommártásban eltéve érkezik hozzánk. A konzerv hal vásárlásánál az összetevőkön kívül nagyon fontos a lejárati dátum. Mindig a lehető legfrissebb halat vegyük.

A konzerv szardíniát tárolhatjuk a konyhaszekrényben vagy a kamrában, fontos, hogy intenzív hő hatásának ne legyen kitéve, és ne veszítsük szem elől a lejárati dátumot se. A konzerv hal felhasználása előtt a felesleges olajat vagy vizet érdemes lecsöpögtetni a halról.

A konzerv szardíniát leggyakrabban magában fogyasztjuk, pedig sokféle ételhez adható ez a könnyen feldolgozható hal. A szardínia jó kiegészítője lehet a salátáknak, különféle mártogatósoknak, mártásoknak, szószoknak, felhasználhatjuk szendvicskrémekbe, töltelékekhez, vagy épp levesek ízesítéséhez, levesbetét gyanánt.

Ezen kívül készíthetünk belőle különféle pástétomokat. A villával könnyedén összetörhető halhúst egy kis tejföllel vagy vajjal összekeverve máris megkapjuk a kellő alapot, amit tovább fűszerezhetünk ízlésünknek megfelelően. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, apróra vágott kapribogyóval, mustárral, adhatunk hozzá apróra vágott hagymát, fokhagymát, keverhetjük szardellával. Nagyon finom szendvicskrém például a mézzel kikevert, chilivel és citromlével ízesített szardíniapástétom is, de balzsamecettel vagy balzsamecetkrémmel is hangolhatjuk a halat.

A konzerv halak másik fontos felhasználása szintén az időkeret szűkösségéből adódik: remek gyors tésztaszószokat, feltéteket készíthetünk szardíniából. Ehhez a legjobb a paradicsomos mártásban eltett hal, amelyet csupán melegíteni és fűszerezni kell, amíg kifő a tészta, és máris kész a gyors vacsora.

A szardínia nem csak finom, hanem egészséges is. A benne található zsírsavaknak köszönhetően fogyasztásával hozzájárulhatunk az egészségesebb szív- és érrendszerünkhöz. A D-vitamin tartalmának hála erősödhet az immunrendszerünk és a kalcium tartalmától a csontjaink is egészségesebbek lesznek. A fehérjében gazdag szardínia fontos aminosavakat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet izmainak és kötőszöveteinek karbantartásához.

Halas rakott krumpli

Hozzávalók:
1 kg krumpli
4 konzerv szardínia
6 dl tejszín
10 dkg vaj

frissen őrölt fekete bors
csipetnyi őrölt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
10 dkg edami sajt

Hozzávalók: A szardíniákat lecsöpögtetem, a krumplit megpucolom és leheletvékony szeletekre vágom, amiket egy tálnyi hideg vízbe teszek. A szeleteket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, majd egy konyharuhával áttörölgetem.
Egy üvegtepsit a főzőlapra helyezek, ebben felolvasztom a vajat, hozzáadom a tejszínt. Apróra vágott fokhagymával, borssal és sóval fűszerezem. Amikor már majdnem forr, belezúdítom a krumplit, majd hozzáadom a szardíniát, amit villával kicsit megtörtem, és az egészet óvatosan átkeverem. A keveréket néhány percet hagyom főni a platnin, majd sajttal megszórom, 150 fokra előmelegített sütőbe tolom, és bő órát hagyom sülni.

Mézes halkrém

Hozzávalók:
2 konzerv szardínia
3 evőkanál méz
1 citrom leve
1 db szárított birds eye chili

Elkészítés: A konzerv halról alaposan lecsöpögtetem az olajat, majd egy közepes keverőtálba öntöm a szardíniát, és villával összetöröm. Ezután hozzáadom a mézet, majd először a fél citrom levét. Átkeverem, majd ha kell még, kis citromlével ízesítem. A chilit apróra vágom, és a mézes halpástétomba forgatom. A tálat lefedem, és a hűtőben hagyom, hogy a pástétom összeérjen. Friss kenyérre kenve kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss