A leveshez az egész szárcsát megtisztítjuk. Bőrét lehúzzuk, a szárnyát, combját a csontokkal együtt közepes darabokra vágjuk és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A leves habját forrás után leszedjük.
A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve, 60-70 percig főzzük.
Elkészültekor a levest leszűrjük, majd a kovászos kenyér belsejét beleturmixoljuk - annyit, amennyitől krémes sűrű állagú lesz. Végül hozzáadjuk a petrezselymet és a leveshez keverjük.
A krumpligombócokhoz a sós vízben puhára főtt burgonyát áttörjük és hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet és a tojássárgáját. Alaposan összedolgozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egyforma nagyságú, tetszőleges formájú gombócokat formázunk, és ropogósra sütjük. Tejfölösen tálaljuk.
"Régi idők kedvenc vízimadarát levesként készítettük el, s korabeli konyhai módival kovászos kenyérrel sűrítettük be. Levesünk ettől krémes, pikáns lett, ami körbeöleli a szépen bezöldségelt szárcsát. Hogy fokozzuk levesünk különlegességét, sült krumpligombócokat rejtettünk bele."
Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!