Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vibráló, friss és a világon egyedülálló: a szamorodni visszatért!

default user icon
MME
Tokaj nemcsak az aszút adta és adja a világnak, hanem a szamorodnit is. Ez a borstílus csak ezen a borvidéken készíthető, így unikalitása megéri, hogy jobban megismerjük. Már csak azért is, mert az utóbbi években egyre több figyelem irányul rá.

Neve lengyel eredetű, a szamorodni azt jelenti: „ahogy termett”. Találó név, hiszen a készítése során az egészséges és az aszúsodott szőlőszemeket egyaránt tartalmazó fürtöket egyszerre szüretelik és dolgozzák fel.

A tokaji aszú kapcsán már megtanultuk, hogy a borvidéken található folyók és a napos ősz miatt keletkező pára miatt megjelenik a borvidéken a Botrytis cinerea nevű gomba. Ez csökkenti a bogyókban a víztartalmat, ezáltal a cukor és a sav koncentrációja megnő, és jellegzetes ízjegyei később a borban is megjelennek.

A botritisz nem az egész fürtöt alakítja át, csupán annak bizonyos részén található meg. Így aszúszüret esetén ki kell válogatni a nemespenészes bogyókat. Ha szamorodnihoz szüretelünk, akkor viszont az egész fürt kerül le a tőkéről, ami kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz botritiszes szemeket. 24 mustfok alatt száraz, afölött édes szamorodniról beszélünk. A préselés és az erjesztés után az előírások szerint hordóban kell érlelni, hogy ráírhassák a termelők a tokaji szamorodni nevet.

Ahogy Tokaj más borai, úgy a szamorodni is része annak a megújuló, modernebb stílusnak, ami a borvidéken a 90-es években elindult. Ha netán kevésbé kellemes emlékeink lennének a szamorodniról, érdemes újra egy próbát tenni vele, hiszen az elmúlt évek tételei sokkal vibrálóbbak, frissebbek, a botritisz adta különlegességük pedig tényleg egyedülálló a világon.

Balassa Tokaji Szamorodni Bomboly 2017

Balassa István az egyik legnagyobb presztízsű borász a Tokaji borvidéken, aki egyedi stílusú boraival itthon és a világban is tarol. A modern felfogású száraz tételei mellett a tradicionális helyi borstílusokra is nagy hangsúlyt fektet. Édes szamorodnija a 2017-es évjáratban 100% furmintból készült, és a Bomboly-dűlőből szüretelte. A 204 g/l maradék cukor egy aszúnak is büszkeségére válna, a gazdag érett gyümölcsös ízek, a pörkölt magvak és a zöldfűszerek együtt egy komplex és izgalmas bort adnak.

Gizella Szamorodni 2017

A 2005-ben alapított pincészetet Szilágyi László a nagymamájáról nevezte el. Fiatalos lendülettel vágott neki a munkának, a sikerek pedig gyorsan jöttek, ma már a legjobb helyek tartják a borait. Szamorodnija furmint, hárslevelű és sárga muskotály fajtákból készülő blend, amit legalább 6 hónapig fahordóban érlel. A sárga húsú és trópusi gyümölcsök, valamint a méz édességét a vibráló savak billentik egyensúlyba, a selymes és gazdag textúra gondoskodik arról, hogy sokoldalúan párosítható legyen a gasztronómiában.

Tokaj-Hétszőlő Édes Szamorodni 2017

A francia–magyar, organikusan gazdálkodó pincészet története régre nyúlik vissza, így tisztelni való tradíciónak nincsenek híján. Anno a Garai család egyszerűen kiválasztotta a környék hét legjobb dűlőjét, innen ered a birtok elnevezése is. Szamorodnijuk vezető ízjegyeit az aszalt sárgabarack, a teafű és az édesfűszerek adják. A savak itt is gondoskodnak a kellő egyensúlyról, a maradék cukor visszafogottsága miatt ez az a típus, amit igazán érdemes sós fogások mellé párosítani.

TOKAJI SZŐLŐFAJTÁK - EZEKBŐL KÉSZÜLNEK A LEGFINOMABB TOKAJI BOROK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves