hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ilyet vettél, vidd vissza! Szalmonellás nápolyit vont ki a forgalomból a Nébih

default user icon
MME
Szalmonella-fertőzés gyanúja miatt hívta vissza a gyártó az egyik népszerű, saját márkás nápolyiját - adta hírül a Nébih.

Újabb termékvisszahívásról adott hírt a Nébih: a Lidl sajátmárkás, Bosznia-Hercegovinában gyártott nápolyija szalmonellafertőzött lehet. Aki a lenti termékből vásárolt, azt semmiképp ne fogyassza el! A nápolyi bármelyik Lidl üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

A legfontosabb információk a termékről:

Termék megnevezése:

  • Tastino Töltött ostya, kakaós 800 g
  • Tastino Töltött ostya, mogyorós 800 g

Gyártó: Pak Rampart d.o.o (Bosznia-Hercegovina)

Kép a termékekről:

 

Minőségmegőrzési idő: minden tétel!

A szalmonella fertőzés tünetei

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss