Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalmonellagyanú miatt hívott vissza Kinder tojásokat a gyártó

default user icon
MME
Az Európai Egészségügyi Ügynökség szerdán közölte, hogy legalább kilenc országban, köztük Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Írországban - többtucatnyi bejelentett és feltételezett, csokoládéfogyasztással összefüggő szalmonellás eset vizsgálatát kezdte meg. Ferrero édességgyártó cég elővigyázatosságból Nagy-Britanniában is visszahívta a Kinder Meglepetés csokoládétojásokat azt követően, hogy lehetséges kapcsolatot fedeztek fel az édesség és többtucatnyi szalmonellás eset között.

Már több európai országban is visszahívták a Kinder tojásokat szalmonellagyanú miatt:
Nagy-Britanniában, Franciaországban, Írországban, Belgiumban, Németországban, Luxemburgban, Hollandiában, Svédországban és Norvégiában is valószínűsíthető vagy megerősített szalmonellás eseteket regisztráltak. Jelenleg 134 megerősített vagy valószínűsíthető esetet vizsgálnak - adta hírül a Reutersre  hivatkozva a Világgazdaság.

Az uniós egészségügyi ügynökség az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósággal (EFSA) együtt 134 megerősített vagy valószínűsíthető szalmonellás esetet vizsgál jelenleg.

 

Április 5-ig Nagy-Britanniában volt a legtöbb megbetegedés, ott 63 megerősített esetet regisztráltak, de valószínűsíthető vagy megerősített eseteket jegyeztek fel Franciaországban, Írországban, Belgiumban, Németországban, Luxemburgban, Hollandiában, Svédországban és Norvégiában is az OECD tájékoztatása szerint.

Több országban termékvisszahívásokat indítottak, köztük Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában – tájékoztatott az uniós egészségügyi ügynökség.

A Ferrero édességgyártó szerdai tájékoztatása szerint, a piacra került Kinder termékek közül egyiket sem tesztelték pozitívan szalmonellára. Az Európai Unió ügynöksége közleményében nem említette a Ferrerót vagy más vállalatot, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a bejelentett esetek többnyire 10 év alatti gyermekek körében fordultak elő.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss