hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ilyen száraztésztát vettél, meg ne főzd! Szalmonellaveszélyre figyelmeztet a Nébih

default user icon
MME
Szalmonellaveszély miatt hívott vissza egy sajátmárkás száraztésztát az Auchan - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Nébih). Arra kérik a vásárlókat, hgoy a terméket semmiképp ne fogyasszák el

Szalmonellaveszély miatt kivonja a forgalomból a sajátmárkás eperlevél száraztésztáját az Auchan – adta hírül a Nébih. 

Az áruházlánc arra kéri a vásárlókat, hogy a C17 tételszámú, 2024. július 26-ai minőségmegőrzési idővel rendelkező száraztésztát ne fogyasszák el, és az ügyben érintett terméket vigyék vissza bármelyik üzletükbe, ahol blokk nélkül is megtérítik a vételárát.

Bejelentő: Auchan Magyarország Kft.
Termék megnevezése: Auchan 8 tojásos eperlevél 200 g
Kép a termékről:


Probléma jellege: Salmonella lehetséges jelenléte
Minőségmegőrzési idő: 26/07/2024
Tételszám: C17

Mi a szalmonella?

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss