A különleges szalagos fánk elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánkot készíthetünk. Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.
Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk. Fontos, hogy legalább kétujjnyi magasan legyen a zsiradék az edényben. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.
A kisült szalagos fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk. Lekvárt adunk mellé.