Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalagos fánk Edit módra

90 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 5 ek porcukor
  • 4-4,5 dl tej
  • 70 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 1/2 dl rum
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 db narancs héja (reszelve)
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A tálaláshoz:
  • lekvár
  • porcukor

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle. Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.
  3. Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.
  4. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

    ÍGY SÜSS TÖKÉLETES FARSANGI FÁNKOT! >>> 

    FARSANGI, CSÖRÖGE, KÉPVISELŐ ÉS TÚRÓ - ISTENI FÁNKOK, MINDEN MENNYISÉGBEN! >>> 

    NEM VAGY ÉDESSZÁJÚ? NEKED IS JÁR A FÁNK - ÍME 3+1 SÓS VARIÁCIÓ! >>> 

Megjegyzés

Nem csak farsangra ajánlott. Bármikor elkészíthető. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss