hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalagos és virág fánk

60 perc
mester
átlagos
2 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalagos fánk tésztájához egy nagy tálban 3 dl langyos tejhez keverjük a porcukrot, az élesztőt, majd hozzáadunk 3 ek lisztet, és meleg helyen , egy fél órát állni hagyjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, és egy másik edényben a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk az érett kovászhoz, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és összedolgozzuk.
  3. A maradék tejet is meglangyosítjuk, feloldjuk benne a sót, beletesszük reszelt citrom héját, a vaníliás cukrot, a rumot, majd az egészet a kovászhoz adjuk és gyúrni kezdjük. Apráként hozzáadjuk a lisztet, és kidagasztjuk a tésztánkat.
  4. Ha már kalácstészta sűrűségű - ha túl kemény, tejet, ha túl lágy, lisztet rakhatunk még hozzá - , és szép fényes, akkor  letakarjuk, és kb. 30 perc alatt másfélszeresére kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd sodrófával, könnyed mozdulatokkal ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval - vagy virág alakú fánkformával - kiszaggatjuk. 
  6. A  fánkokat egy lisztezett tálon vagy deszkán egymás mellé, egymástól 2-3 cm távolságra sorakoztatjuk, és letakarva, még 30 percet kelesztjük.
  7. Ha megkeltek a sütemények, forró zsiradékban, pár perc után megfordítva, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
  8. Porcukorral meghintve, házi baraclekvárral tálaljuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss