A szalagos fánk tésztájához egy nagy tálban 3 dl langyos tejhez keverjük a porcukrot, az élesztőt, majd hozzáadunk 3 ek lisztet, és meleg helyen , egy fél órát állni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, és egy másik edényben a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk az érett kovászhoz, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és összedolgozzuk.
A maradék tejet is meglangyosítjuk, feloldjuk benne a sót, beletesszük reszelt citrom héját, a vaníliás cukrot, a rumot, majd az egészet a kovászhoz adjuk és gyúrni kezdjük. Apráként hozzáadjuk a lisztet, és kidagasztjuk a tésztánkat.
Ha már kalácstészta sűrűségű - ha túl kemény, tejet, ha túl lágy, lisztet rakhatunk még hozzá - , és szép fényes, akkor letakarjuk, és kb. 30 perc alatt másfélszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd sodrófával, könnyed mozdulatokkal ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval - vagy virág alakú fánkformával - kiszaggatjuk.
A fánkokat egy lisztezett tálon vagy deszkán egymás mellé, egymástól 2-3 cm távolságra sorakoztatjuk, és letakarva, még 30 percet kelesztjük.
Ha megkeltek a sütemények, forró zsiradékban, pár perc után megfordítva, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.