Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 meglepő tudományos tény, amit tudnod kell a tökéletes tisztaságról

Tiszta vagy sem? Általában a szemünket hívjuk segítségül a kérdés megválaszolásához. Pedig nem mindig hihetünk a látványnak. A mikrobiológusok elárulták, hogy mire érdemes figyelni, ha valódi tisztaságot szeretnénk a lakásunkba. Az igazi tisztaságnak ugyanis kevesebb köze van a koszhoz és sokkal több a fertőzés kockázatához.
#1 Nem minden baktérium ártalmas

Sally Bloomfield, a London School of Hygiene and Tropical Medicine egyetemi tanára arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kell annyira félni a baktériumoktól, legalábbis nem mindegyiktől, ugyanis vannak ártalmas és teljesen ártalmatlan mikrobák is. Tehát nem az az elsődleges cél, hogy mindtől megszabaduljunk.

4 HÁZI PRAKTIKA, HOGY PATYOLATTISZTA LEGYEN A KONYHARUHÁD >>>


A kockázatot jelentő baktériumok az emberi tevékenységekkel, az élelmiszerek előkészítésével, a toaletthasználattal, a köhögéssel és tüsszentéssel vagy a mások által megérintett felületekkel hozhatók összefüggésbe. Tehát takarításkor érdemes használni a józan eszünket, gondoljuk végig mi minden történt az adott felületen vagy a közelében, így azt is tudni fogjuk, hogy mennyi lehet rajta az „ártalmas baktérium” és milyen gyakran érdemes tisztítani.

#2 Nem a legpiszkosabb a legveszélyesebb

Mint már említettük, a látszat néha csal. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nem a legkoszosabbnak tűnő, legragacsosabb, legporosabb, legmorzsásabb helyek a legrizikósabbak. Mint már az előző pontban is szó volt róla azok a helyek a legveszélyesebbek, amik a leggyakrabban érintkeznek például nyers hússal, vagy, amikhez a legtöbbet hozzá nyulunk kézmosás nélkül. Kilincsek, kapcsolók, távirányítók…

#3 A célzott higiénia a leghatékonyabb

A cél tehát nem az, hogy minden csillogjon, legalábbis nem ettől lesz tiszta az otthonunk. A mikrobiológusok azt javasolják, hogy a valódi tisztaság érdekében mindig figyeljünk a célzott higiéniára, vagyis arra, hogy a kockázatos területeken rendszeresen, akár minden nap, fertőtlenítsünk. Ezt az év összes napján érdemes betartani, az influenzaszezon közeledtével pedig különösen. Figyeljünk arra is, hogy a háziállatok, a sok vendég és a megfázott családtag növelik a rizikót, ilyenkor még inkább érdemes odafigyelni a célzott higiéniára.

4 TIPP, HOGY KRISTÁLYTISZTA LEGYEN A MIKRÓD >>> 
8 TUTI TIPP! ÍGY TARTSD TISZTÁN A KONYHÁD FILLÉRES ALAPANYAGOKKAL >>> 
4+1 EGYSZERŰ PRAKTIKA, AMITŐL KRISTÁLYTISZTA LESZ A MOSOGATÓD >>> 
5 DOLOG, AMIT ÉRDEMES NAPONTA TISZTÍTANI A KONYHÁBAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek