Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez is a koronavírus egyik tünete lehet, a fertőzöttek 80%-a tapasztalta

default user icon
MME
A koronavírus-járvány kezdete óta a szakemberek egyre többet tudnak meg a kórokozóról. A kezdetben közölt láz, száraz köhögés és légszomj mellett az elmúlt időszakban kiderült, hogy a hasmenés is lehet a koronavírus fertőzés tünete. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa egy újabb, a napokban közölt tünetre hívja fel a figyelmet.
Életkoronként eltérő tünetek

Tudjuk, hogy a koronavírus elsősorban az idősekre és a krónikus betegséggel élőkre jelent veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az is ismert, hogy a fertőzöttek 80%-a enyhe tünetekkel átvészeli a betegséget. A környezetét viszont eközben is megfertőzheti, ezért nagyon fontos, hogy csak a feltétlenül szükséges esetekben hagyjuk el otthonunkat és a járványos időszak végéig tartsuk be a megelőzésre vonatkozó utasításokat, így lassítva a vírus terjedését.

„Az eddigi tapasztalatok alapján, aki nem tartozik a rizikócsoportba és megfertőződik influenzaszerű tünetekkel átvészeli a betegséget, de az is lehet, hogy csak néhány napig magas láza lesz, vagy elhúzódó köhögése, esetleg gyomorpanaszai. A legfrissebb információk szerint a hirtelen fellépő szaglás- és/vagy ízvesztés is lehet a koronavírus-fertőzés tünete.”

Vírusfertőzések és szaglásvesztés

A szaglásvesztés, vagy másnéven anozmia felnőttek esetén 40%-ban vírusfertőzést követően lép fel. Sokan tapasztaltuk is már, amikor egy náthával, megfázással járó betegséget követően átmenetileg rosszabbodik vagy meg is szűnik a szaglásunk: nem érezzük az illatokat, az ételek ízét. Felső légúti fertőzéseket 200-nál is többféle kórokozó kiválthat, ezért nem meglepő, hogy a koronavírus fertőzés esetén is felléphetnek ilyen tünetek.

Mit tegyen, ha szaglás és ízvesztést tapasztal?

Az eddigiek alapján már Dél-Korea, Kína és Olaszország területéről is érkeztek adatok azzal kapcsolatban, hogy a betegeknél szaglásvesztés, vagy csökkenés (hypozmia) következett be. Németországban háromból kettő betegnél jelentkeztek a tünetek. A brit fül-orr-gégészeket összefogó szakmai szervezet (ENT UK) állásfoglalása szerint ezért ilyen esetben 7 napos izoláció javasolt.

A szakemberek arra kérik az érintetteket, ha hirtelen fellépő szaglás- és ízvesztést tapasztalnak, akkor maradjanak otthon és kerüljék a társaságot, mivel terjeszthetik a fertőzést. Ez idő alatt figyeljék a tüneteiket és ha egyéb panaszok is fellépnek, akkor maradjanak továbbra is otthonukban és telefonon értesítsék erről háziorvosukat!

KORONAVÍRUS, MEGFÁZÁS, ALLERGIA VAGY INFLUENZA - MELYIK BETEGSÉGRE UTALNAK A TÜNETEK? >>> 
ÍGY ERŐSÍTSD MEG AZ IMMUNRENDSZERED KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN! >>> 

(Forrás: Fül-orr-gégeközpont)

Ezek is érdekelhetnek

Friss