A székelykáposzta elkészítéséhez a szalonnát felkockázzuk, a szárazkolbászt felkarikázzuk, a húst a csontjánál feldaraboljuk.
A hagymát és a fokhagymát felszeleteljük, a kaprot felvágjuk.
A káposztát egyszer-kétszer átmossuk, majd hagyjuk lecsöpögni.
A szalonnát és a kolbászt zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a húst, a babérlevelet, és addig pároljuk, ameddig ki nem ereszti a levét. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a 3-féle pirospaprikát.
Lassan pirítjuk, mindig egy kevés sörrel locsolgatva, hogy szakaszosan párolódjon.
Nagyjából másfél óra főzés után elkezd puhulni a hús, de még nem esik le a csontról. Ekkor hozzáadjuk a kaprot, a káposztát, felengedjük a maradék sörrel, majd letakarva főzzük további félórát.
Végül a a fokhagymát is hozzáadjuk, ha kell, még sózzuk és borsozzuk, azután elzárjuk alatta a gázt. Félretesszük kb. 20 percre, hogy az ízek összeérjenek.