Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így etesd a kovászodat! Szabi a pék kovászreceptje + 4 szuperhasznos tipp!

default user icon
MME
Akit eddig csak a tartott vissza a kovászos házi kenyér, cipó, kifli, kakaós csiga vagy pizza elkészítésétől, hogy a kovász-kísérletei mind dugába dőltek, most azt javasoljuk: olvassa el a lenti cikket, amiben Szabadfi Szabi a pék kovászkészítési metódusát ismerhetitek meg, lépésről lépésre!

Néhány fontos és praktikus szabály szabi péktől:

  • A kovász neveléséhez, és életben tartásához használhatunk fehér és teljes kiőrlésű, búza és rozslisztet egyaránt, illetve ezek keverékét.
  • A teljes kiőrlésű rozzsal készült kovász nagyon stabil, és gyorsabban beérik, ezért íródott ezzel az alábbi recept.
  • Nem érdemes sokféle kovászt tartani, inkább egy félét tartsunk, amiből kivéve egy-két alkalom alatt át tudjuk etetni a kenyérnek megfelelő liszttel.
  • A kovászmagból azonban mindig őrizzünk meg valamennyit (~50 gramm), amiből aztán tovább folytathatjuk a kovászolást.

Így készül a kovász:

1. nap
50 gramm langyos vizet összekeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozsliszttel egy befőttesüvegben, lazán rátekerjük a tetejét és 26-28°C-on pihentetjük 24 órát.

2. nap
Egy tiszta üvegbe tegyünk bele 100 gramm kovászkezdeményt, keverjük össze 50 gramm friss vízzel, majd adjunk hozzá 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Újabb 12-24 órát pihentetjük 26-28°C-on.

3. nap
Megismételjük a második napi eljárást.

4. naptól
50 gramm kovászt összekeverünk 50 gramm vízzel, és hozzákeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Egységnyi idő alatt, egyre buborékosabb lesz, és megnő a térfogata.

A 9. napra elkészül a kovász és süthetünk vele - például házi kenyeret - így:

APÉKSULIBAN MÉG TÖBB SZABI-FÉLE RECEPTET ÉS TIPPET TALÁLSZ! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss