Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Svéd húsgolyók tejszínes mártással és lekvárral

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A húsgolyókhoz:
  • 50 dkg darált marhahús (vagy sertés-marha vegyesen)
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 nagy vöröshagyma lereszelve
  • 1 db tojás
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál bors
  • só ízlés szerint
  • A sütéshez:
  • 2-3 dl olaj
  • 15 dkg vaj
  • A tejszínes mártáshoz:
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • csipetnyi őrölt fehérbors
  • csipetnyi őrölt fűszerpaprika
  • kb. 2 dl húsleves vagy víz
  • A tálaláshoz:
  • 2-3 dl vörösáfonya- vagy ribizlilekvár

Elkészítés

Elkészítés: A húsgolyókhoz a vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük. A darált húshoz hozzáadjuk az összes alapanyagot (vöröshagymát, vizet, tojást, sót, borsot és a 2-3 evőkanál zsemlemorzsát - annyi kell belőle, hogy jól összefogja a masszát).
Ezeket egy nagy tálban kézzel jól összedolgozzuk, és kb. 5-10 percig pihentetjük. Majd kb. 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle.

A sütéshez az olaj és a vaj felét összeolvasztjuk egy teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva 10-12 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük, és fóliával letakarva melegen tartjuk. Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.

A mártáshoz a zsiradékba - amiben az utolsó húsgolyók sültek - belekeverünk 2 evőkanál lisztet és a pirospaprikát. Kicsit megpirítjuk, és a húslevessel felöntjük, besűrítjük. Ízesítjük a fehérborssal és a szójaszósszal. A végén hozzáadjuk a tejszínt. Ha szükséges, még kevés sót adunk hozzá. Mérsékelt tűzön néhány perc alatt, kevergetve sűrű mártást főzünk belőle.

A húsgolyókat sült vagy főtt burgonyával, valamint a tejszínes mártással megöntözve tálaljuk. Elengedhetetlen mellé a vörösáfonya- vagy ribizlilekvár.

Ezek is érdekelhetnek

Friss