Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Várod grillszezont? Rendezz fondü- és raclette-partit!

A svájciak tudnak valamit. Tudják, hogy egy kis sajttal könnyedén baráti lakomákat lehet csapni, csak néhány plusz alapanyag és egy speciális eszköz kell hozzá, aztán már indulhat is a vendégség!

A raclette és a fondü alapja egyaránt a sajt. A svájci csodás sajtokból ugyanis nem csak a szendvicsbe és a sajttálra kerülhet egy kevés, hanem olvasztva is kitűnő választás.

A legfinomabb svájci sajtok >>> 
A nagy közös sütögetés: Raclette

Ha hiányzik a nyári grillszezon, akkor jöhet egy kiadós a raclettezés, ahol szó szerint mindenki a saját pecsenyéjét süti. A raclette -hez egy speciális, általában elektromos ketyere szükségeltetik, amelynek fűtőszála a tetején lévő rostlapot melegíti, s egyben segít összesütni a rostlap alá tolható piciny tálkák tartalmát. A raclette rostlapjára bármilyen hús mehet, bár t-bone steakben nem érdemes gondolkodni, inkább falatnyi, előre pácolt húsokat, virslit, kolbászocskákat célszerű sütögetni rajta, illetve a tálkákba kerülő falatokat is előpiríthatjuk itt, vagy csak kedvünkre süthetünk egy kevés zöldséget, gombakalapot vagy krumplit a hús mellé.

Az alulra tolható tálkákba a legtöbb esetben gyöngyhagyma, gomba, bacon, vékonyra szelt sonka, szalámi, kukorica, paradicsom, olajbogyó, vörös- vagy lila hagyma kerül, valamit a raclette sajt, aminek a különlegessége, hogy olyan sajtok keverékéből alkották, amelyek jól olvadnak, de nem folynak szét. Ha összeállítottuk, hogy mennyi gombát, sonkát, hagymát szeretnénk összesütni a sajttal, akkor nincs más dolgunk, mint a sajttakaró alatt pihenő tálkát a helyére tolni, s várni, hogy elkészüljön. A kész, olvadt, pirult sajtban gazdag finomságot pedig főtt, tört krumplin szokás tálalni, ami pont fel tudja venni a felesleges nedvességet és tökéletes kiegészítése a fogásunknak.

VAriációk sült sajtra: raclette >>> 
Egy tálból cseresznyézünk: Fondü

A fondü szintén a közös étkezésre és a sokféle finomság sajttal történő találkozására alkalmas. Akárcsak a raclette, a fondü is megkívánja a saját, speciális sajtját , ami jól olvad, de nem folyik szét és az állaga mellett az íze is kitűnő. Ha van kedvünk, akkor félkemény sajtokból mi is kikísérletezhetjük a magunk keverékét, de a legtöbb hiperszuperben árulnak direkt fondühöz való sajtkeveréket. A sajt mellett az edény is fontos, bár a raclette-tel ellentétben a fondünél egy indukciós főzőlapon melegen tartott szendvicstalpú lábas is jó szolgálatot tehet.

FONDÜ: HIDEG ESTÉK FORRÓ VACSORÁJA >>> 

Fontos, hogy mielőtt nekikezdenénk a fondübe való sajt felolvasztásának, az edényt 2-3 gerezd fokhagymával alaposan kenjük ki, majd a már olvadó sajthoz egy kevés cseresznyepálinkát vagy annak hiányában másféle pálinkát is adjunk.

Ha megolvadt a sajtunk, akkor már csak mártogatni kell. A fondü annál izgalmasabb játék, minél többféle falat közül választhatunk. A különféle kenyérkockák mellett, kockázott sült hús, aprócska garnéla, sonka, bármilyen más felvágott is szóba jöhet, de blansírozott zöldségeket, gyöngyhagymát, apró csemegeuborkát is nyugodtan a rotyogó sajtba márthatunk. Ha van kedvünk és időnk, akkor apró égetett tésztából készített fánkokat is kínálhatunk a sajt mellé, a kínálat alapvetően csak rajtunk és a fantáziánkon múlik.

NAGY SAJT-KÖRKÉP! MELYIK FAJTÁT HOGY HASZNÁLD FEL? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss