Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Svájci csöröge - Balázstól

Egy kedves ismerős hozta a receptet egyenesen Svájcból. Ott kóstolta először, hazarohant a recepttel, és közösen berohantunk a konyhába kipróbálni. Úgy néz ki, működik, de ezt döntse el mindenki maga. Formájában és receptjében is valamennyire eltér a mi hazai csörögénktől, de állítom, van olyan izgalmas.

Itt a farsang: álarcosbál, kocsonya és persze fánk. Ilyenkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és persze csörögét - vagy más nevén forgácsfánkot -, hiszen a fánk jelképezi a farsangot. Ez a tavaszváró ünnep fő édessége. Kár, hogy nem kap egész évben ekkora figyelmet.

Sajnos hagyományainkat egyre kevésbé ápoljuk, egyre érdektelenebb figyelemmel kísérjük -  ha kísérjük - a múltunk fontos tényezőit. Talán ez annak is köszönhető, hogy a hagyományainkat tévesen és hiányosan kommunikálják, így nem is olyan érdekesek.

Farsangkor a bőséges evés-ivás kulcsfontosságú (nem árt, ha a nagy böjt előtt még egy plusz réteget magunkra veszünk, mintegy folyományaként a karácsonynak). És ha már evés-ivás, akkor bál… télbúcsúztató farsangi bál. Manapság már ciki beöltözni, inkább kifogás, hogy magamnak öltöztem, pedig csak derogált felvenni egy állarcot, rontva ezzel a hagyományt, a buli fényét és a hangulatot. Sajnos mindig vannak kreativitást, humorérzéket nélkülöző egyedek, akik nem érzik a jelmez értékét. Valamirevaló buliba be sem engednek öltözet nélkül, de hát ez a normális. Ha nem tartjuk magunkat a hagyományokhoz, ne várjuk, hogy a tavasz csak úgy eljön, a tél meg elillan, majd úgy járunk, mint tavaly áprilisban, amikor esett a hó.

Egy biztos és fontos: a gyerekek favoritja, a fánk. Szinte nincs még egy ekkora kedvenc, leszámítva a palacsintát. Kedves szülők, nagyszülők, keresztszülők, ne feledjék, egy egyszerű fánk elkészítése nemcsak nagyon jó móka, de sok nevetés és rengeteg élményanyag.

Lisztes figurák rajzolása a deszkán, nyújtás, formázás, ilyen-olyan mulatságos formákra, de maga a nyers tészta is korlátlan játéklehetőséget nyújt a gyerekeknek, emellett tanító, fegyelmező ereje is van (gondolván itt a testvéries elosztásra, a dekoratív tálalásra, a forró olajjal való bánásmódra, stb.), amit később hasznosíthatnak majd az életben.

 

És most következzen ez a svájci csöröge. Ropogós, illatos és tetszetős...

Svájci farsangi csöröge (Fasnachtschüechli - Merveilles - Fritelle di carnevale)

Hozzávalók kb. 16 darab csörögéhez:
5 friss tojás
5 dkg cukor
1 csipet só
50 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
1 késhegynyi sütőpor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
A sütéshez:
5 dl étolaj
A tetejére:
2-3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
 
Elkészítés: 1. Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük, és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).

2. A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.

3. Legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is) szobahőmérsékleten pihentetjük letakarva.

4. Kis golyókat formázunk a tésztából, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen.

5. Meleg (de nem forró) olajban mind a két felét megsütjük a lepénykéknek, lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss