Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökös töltött krumpli szezámos mártogatóssal

> 90 perc
egyszerű
olcsó
2 adag
Hozzávalók
  • A krumplihoz:
  • 8 db krumpli (nagy)
  • 6 szelet bacon
  • 50 dkg sütőtök
  • 8 levél zsálya
  • 7 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • bors
  • 4 ek reszelt pecorino
  • 4 ek reszelt cheddar
  • 1,5 dl habtejszín
  • A mártáshoz:
  • 3 ek tahini (nagy)
  • 4 ek joghurt (nagy)
  • 4 ek tejföl (nagy)
  • 1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
  • 1 tk citromlé
  • 2 ek földimogyoróolaj
  • bors

Elkészítés

  1. A mártás hozzávalóit összekeverjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük.
  2. A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, az egész krumplikkal együtt 190 fokos sütőbe tesszük kb. 1 órára. Kivesszük a sütőből, és langyosra hűtjük.
  3. A krumplikat félbevágjuk, a belsejük nagy részét egy tálba kaparjuk. Ehhez hozzákeverjük a sütőtök húsát is. A zsályát 2 dkg vaj és az olívaolaj keverékén ropogósra sütjük, majd pár perc papírtörlőn száradás után belemorzsoljuk a tálba. Ugyanebben a serpenyőben megsütjük a bacont is, ezt is langyosra hűtjük, és a tálba morzsoljuk. Hozzákeverjük a maradék vajat, a reszelt sajtot, egy kevés sót és sok borsot. Villával összenyomkodjuk (nem kell teljesen egyneműre, darabos maradhat). Végül hozzáöntjük a tejszínt. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk.
  4. A masszát visszakanalazzuk a krumplihajókba, majd visszatoljuk a sütőbe 20-30 percre, amíg a töltelék széle megbarnul. A mártogatóssal és némi extra petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Megjegyzés

Nassolnivaló, vacsora, köret, minden alkalomra megfelel :) - bluesun

Ezek is érdekelhetnek

Friss