A megtisztított sütőtököt finomra reszeljük, és egy konyharuha segítségével kifacsarjuk belőle a nedvességet, hogy ne áztassa el a tésztát. A mogyorót száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, kihűtjük és ledaráljuk.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével és az olajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Beledolgozzuk a kifacsart tököt és a darált mogyorót.A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, apránként a tökös masszába szórjuk.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, és óvatosan a muffintésztába keverjük.
A muffinsütő forma csészéit kivajazzuk, 3/4 részig megtöltjük a masszával, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).