Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütőtökös gnocchi

MME MME
1 3/5
60 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük.
  2. Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva (töröljük szárazra, hogy ne kerüljön nedvesség a tésztába!), sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de ha nagyon sok lisztet teszünk hozzá, nehéz lesz a tészta.
  3. Egy nagy lábosban vizet teszünk fel forrni. Mindtha nudlit csinálnánk, több rudat sodrunk úgy, hogy sok liszt legyen alatta, mert a tészta - ahogy írtam - nagyon lágy, ezért ragadós. A rudakat késsel kisebb darabokra vágjuk, a kezünk között gnocchi méretűre és formájúra sodorjuk. (Ha van türelmünk, egy villa hátán is megsodorhatjuk, így kerülnek rá azok a kis mélyedések, amik a bolti gnocchin vannak). Ezeket is jól meglisztezzük, nehogy elázzanak.
  4. Ha a víz forrni kezd, sót teszünk bele, és kis adagokban kifőzzük a gnocchit. (Ha feljönnek a víz tetejére, egy forralás, és már szedhetjük is ki.)
  5. Egy nagy serpenyőben megfuttatjuk a vajat, rádobjuk a zsályát (esetleg ebbe is tehetünk bazsalikomot vagy más zöldfűszert, amit szeretünk), és erre szedjük ki a gnocchikat, majd kicsit átforgatjuk. Ha szükségét érezzük, lehet sózni, borsozni is.
  6. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal.

Megjegyzés

Nem könnyű recept, de nagyon más, mint a boltban vett gnocchi. Sajnos sok múlik azon is, mekkora a sütőtök nedvességtartalma, mert, ha nagy, sok liszt kell(ene) hozzá, amitől a gnocchi viszont olyan lesz, mint a kő. Ugyanezért kell mindent szárazan beletenni, a kezünket, asztalt, főzésre váró tésztát is alaposan lisztezni. Sajt helyett finom pestóval is, vagy bármilyen más szósszal. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss