1.
A legegyszerűbb, ha téli fűszerekkel (szegfűszeggel, fahéjjal, szerecsendióval) ízesített sütőtökpürét készítesz, és kevert tésztába forgatod. Mivel a tök eleve édes, a süteményhez kevesebb cukor kell, tehát kalóriából is kevesebbet tartalmaz. A masszát tetszésed szerint megsütheted tepsiben és muffin-, kuglóf- vagy tortaformában. Még finomabb lesz a sütid, ha pl. citromos mázzal megkened vagy valamilyen öntettel kínálod.
Kardamomos-sütőtökös muffin >>>
2.
Igazán selymes és krémes panna cottát készíthetsz sütőtökpüréből. Tökmagos ropogóssal megbolondítva zseniális őszi desszert, csodás vendégváró.
Sütőtökös panna cotta tökmagropogóssal >>>
3.
A sütőtökpürét képlékenyre gyúrhatod kekszmorzsával és darált dióval vagy mogyoróval, valamint egy kevés lekvárral, majd mézeskalácsfűszer-keverékkel ízesítheted. Kóstold meg, és szükség esetén adj hozzá némi cukrot vagy édesítőszert. Végül formázz golyókat a masszából, és hempergesd kókuszreszelékbe.
4.
Amerikában elképzelhetetlen a Halloween sütőtökös pite nélkül. Igaz, hogy kissé munkaigényes, mert a tésztát elő kell sütni, de megéri a fáradságot.
5.
Egy másik amerikai klasszikus, a sajttorta is fantasztikusan párosítható a sütőtökkel. A fűszeres sütőtökpürét egyszerűen keverd a sajtkrémhez, de akár a tortára is kenheted. Az egyik legfinomabb őszi finomság!
6.
Süthetsz sütőtökös-tökmagos rétest is: ekkor vastagabban kend a pürét a tésztalapra, mint a piskóta esetén.
Sütőtökös rétes pirított tökmaggal >>>
7.
Készítsd krémet sütőtökpüréből a szokásos módon megsütött piskótalapra vagy tölteléknek piskótatekercsbe! Feldobhatod a tölteléket, ha a pürébe finomra aprított natúr tökmagot keversz.