Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 mennyei fogás, ha van otthon egy szép darab sütőtök

default user icon
MME
Sütve és főzve, sósan és édesen egyaránt az őszi–téli hónapok megunhatatlan kedvence a sütőtök. Íme 13 szuper recept, melyet érdemes elkészíteni, ha van otthon sütőtök.

A sütőtök az őszi-téli szezon egyik legnépszerűbb zöldsége. Leggyakrabban sütve esszük vagy krémlevest készítünk belőle. Amellett, hogy a sütőtöknek finom az íze, számtalan pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet fogyasztani.

A sütőtök tele van vitaminokkal, mint például A-, és C-, E-, B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony. A sütőtökben olyan anitoxidánsok találhatóak, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin, amelyek semlegesíthetik a szervezetben a szabad gyököket.

Annak ellenére, hogy a sütőtök tele van tápanyagokkal, viszonylag alacsonyabb a kalóriatartalma. Egy csésze főtt tök kb 50 kalóriát tartalmaz, a 94%-a pedig víz, emiatt többet ehetünk belőle, mint más szénhirdátforrásokból, például a rizsből, burgonyából. Nagyon jó rostforrás, ezáltal jobban eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet.

Össze is gyűjtöttünk 13 sütőtökös finomságot a levesektől a főételeken át a desszertekig, melyeket érdemes elkészíteni, ha van otthon egy szép darab sütőtök.

A LEGFINOMABB SÜTŐTÖKKRÉMLEVES >>> 

SÜTŐTÖKÖS HUMMUSZ >>> 

HASSELBACK SÜTŐTÖK >>> 

SÜTŐTÖKÖS POGÁCSA >>> 

PARMEZÁNOS SÜTŐTÖKÖS TÉSZTA >>> 

VADDISZNÓSÜLT SÜTŐTÖKÖS RIZOTTÓVAL >>> 

MÉZES-MUSTÁROS CSIRKE SÜTŐTÖKKEL ÉS ZÖLDBABBAL >>> 

EGYEDÉNYES SÜTŐTÖKÖS PENNE >>> 

SÜTŐTÖKÖS AMERIKAI PALACSINTA >>> 

SÜTŐTÖKÖS-MÁKOS LUSTA ASSZONY RÉTES >>> 

SÜTŐTÖKÖS-SAJTKRÉMES KOCKASÜTI >>> 

SAJTKRÉMES SÜTŐTÖK KOCKA >>> 

MANDULÁS SÜTŐTÖKGOLYÓ >>> 

Ezek is érdekelhetnek