A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral (6 gramm) és a szódabikarbónával, szitáljuk a tejfölös-cukros keverékhez, keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, szúrjuk ki a közepét. A visszamaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk és szaggassuk ki.
Egy serpenyőben hevítsünk fel kb. fél liter olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, azután mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.
Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. A fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk.
A kisült fánk a szódabikarbónának köszönhetően sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája. Ízlés szerint tálalás előtt meg is tölthetjük. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!