Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hiba, amit te is elkövetsz a sütőlap használata közben

default user icon
MME
A sütőlapok a leggyakrabban használt sütési eszközök közé tartoznak. Különösen most, az ünnepi időszakban használjuk gyakran, hiszen a kekszeket és mézeskalácsokat ezeken a tapadásmentes bevonatú lapokon a legegyszerűbb megsütni. Ha nincs még sütőlapod, mindenképpen szerezz be egyet, és mi eláruljuk, hogyan lehet minél hosszabb ideig hűséges segítőd a konyhában.

Megfelelő használat mellett a sütőlapok évekig lehetnek szolgálatodra. A komoly márkák még garanciát is vállalnak a termékeikre – de persze nem kell ilyen messzire menni: a viszonylag olcsó lapokat is hosszú távú használatra tervezték. Ha elkerülöd az alábbi hibákat, a sütőlapod tartós lesz és sokáig készülnek majd rajta a finomabbnál finomabb desszertek.

Nem használsz sütőpapírt

Martha Stewart szerint az egyik legjobb módszer a sütőlapok élettartamának meghosszabítására ha mindig gondoskodsz a felületének védelméről. Használhatsz pergamenpapírt, szilikont vagy akár alufóliát is, mindegyik jó választás. Hogy melyik a legjobb, az az étel jellegétől is függ.Tudtad például, hogy a szilikonon sült kekszek sötétebbek lesznek és jobban szétterülnek mint azok, amelyeket sütőpapíron sütsz? A zöldségeket sokan csak rádobják a sütőlemezre, pedig a savas élelmiszerek károsíthatják a lap felületét. Ennél jobb megoldás, ha fólián sütöd, de még jobb ezt is pergamenen készíteni.

Mosogatógépe teszed a sütőlapot

Tudjuk, hogy csábító a munka végeztével a sütőlapot mosogatógépbe tenni, de jobb, ha ellenállsz a kísértésnek. A legtöbb sütőlap – ahogy a tepsik és serpenyők is – nem moshatók gépben. Egyrészt a mosogatógép elszíneződést okozhat a lemezen, ami nem befolyásolja a lap használhatóságát, de mégis jobb elkerülni. Másrészt viszont a sütőlap így rozsdásodhat is, esetleg károsodhat a tapadásmentes bevonat – ezek viszont már komoly gondokat okozhatnak sütésnél. Ezért is fontos kibélelni a sütőlapot: a betétek használata megkönnyítheti a tepsi tisztítását, és csökkentheti a kísértést, hogy a tepsit a mosogatógépbe tedd.

Nem megfelelően tisztítod

Amellett, hogy a mosogatógépet nem bírja, az sem mindegy, hogy mivel tisztítod a sütőlapot. Az acélgyapot kis dörzsik garantáltan megsértik a felületét, komoly károkat okozva. A legjobb a meleg, mosogatószeres víz és puha szivacs kombója. Ha nehezen tudod eltávolítani a rásült szennyeződéseket, áztasd meleg vízbe a sütőlapot és/vagy használj folyékony súrolószert.

Fémből készült eszközökkel dolgozol

Nagyon egyszerű egy fém lapáttal kivenni az elkészült sütiket, vagy fém kanállal ráhalmozni a nyers tésztát a lapra, esetleg egy késsel felkaparni a picit odakapott kekszeket. (Ez utóbbi nem fordul elő, ha sütőpapírt használsz!) Ezzel a banális mozdulattal megsértheted a felületét: bevágások és karcolások keletkezhetnek a sütőlapon. Bár ez közvetlenül nem befolyásolja a használatát, a megjelenését sajnos igen… Ha az alumínium bevonat sérül, akkor egészségre káros anyagok is kerülhetnek az ételbe, így ilyenkor jobb azonnal kidobni a sütőlapot!

Egyenetlenül osztod el a sütnivalókat a sütőlapon

Ha az ételt nem egyenletesen oszlatod el a tepsiben, meleg és hideg foltok alakulhatnak ki a lapon, ami aztán a sütőlap deformálódásához vezethet. Ezenkívül az egyenetlen hőeloszlás miatt a pékáruk, például a sütemények nem egyenletes sülnek meg.

Tudtad?

Ha a sütőlapon a megfelelő használat mellett megjelennek a sötét elszíneződések, nem kell kidobnod! Arra figyelj, hogy a sütőlap, amint patinát kap, másképp vezeti a hőt. Minél sötétebb a lap, annál melegebb lesz.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss