Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 szuperegyszerű megoldás a sütő kitakarítására

default user icon
MME
A sütőtakarítás legalább akkora nyűgöt jelent, ha nem nagyobbat, mint a hűtő kitakarítása. Sokan ezért nem állnak neki, inkább rácsukják az ajtót. Ha ezt a 6 kifejezetten praktikus tanácsot megfogadod, nemcsak időt, de sok pénzt is spórolhatsz. Nem mellesleg pikk-pakk kitakaríthatod a sütőt.

Mostantól nagyon egyszerűen és könnyedén megtisztíthatod a sütőt az odaégett ételmaradékoktól, vagy bármilyen, a sütés közben keletkezett szennyeződéstől. Íme 7 szuper praktikus ötlet ehhez!

1. Ne hagyd, hogy rászáradjon

Első tanács! Lehet, hogy könnyebb megoldás egyszerűen becsukni a sütőajtót, mondván, majd legközelebb megpucolod, de ebből az lesz, hogy elfelejted, és csak a következő sütésnél szembesülsz a problémával, amikor szintén nem lesz időd a takarításra. Érdemes még most, a karácsonyi hajrá előtt nekiállni és eltüntetni a ráégett szennyeződéseket.

2. Örök klasszikus: az ecet

Az ecet kétségtelenül örök klasszikus, ma már egyre több háztartásba tér vissza, mint öko tisztítótószer. Nem véletlenül!  Nemcsak antibakteriális, de savas kémhatása révén jól tisztítja a zsíros szennyeződéseket a tűzhelyen, a sütőben és a csempén is. Próbáld ki az ecet víz 1:1 arányú keverékét szórófejes flakonba tölteni, és ezzel körbespriccelni a sütőüveget, a rácsot és a sütő belterét is. Ha ennél erősebb szerre van szükséged, olvass tovább.

3. Hideg zsíroldó

Előfordulhat, hogy szükség lesz bolti termékekre, például hideg zsíroldóra. A hideg zsíroldó komoly vegyszer, nem mindennapi használatra tervezték, legyél vele óvatos. Olvasd el figyelmesen a használati útmutatót, és annak megfelelően járj el, például minden esetben húzz fel gumikesztyűt, és ha körbespriccelted belül a sütőt, csukd be az ajtaját. A hatóidő lejárta után is próbáld meg, amennyire csak tudod, a gőzét nem belélegezni, vagy vegyél fel maszkot. A sütő külső felületén végezz próbát, mert még egy általános, gyengébb zsíroldó is képes levinni a sütő gombjai köré nyomott feliratokat is. Ne felejtsd el alaposan kitörölni, majd teljesen kiszellőztetni a berendezést a következő étel elkészítése előtt. Így elkerülhető, hogy a tisztítószer gőze a sütőtérben maradjon vagy leülepedjen.

4. Újabb csodaszer: a mosószóda

Ha nem akarsz kockáztatni és még mindig az öko tisztítószerekkel próbálkoznál, akkor használj mosószódát. Mintha súrolóport használnál, nedvesítsd be a felületet, szórd be mosószódával, csukd be a sütőajtót és hagyd hatni fél órán át. Ezután folyass vagy spriccelj rá tömény ecetet. Az elegy elkezd dolgozni, azaz habzik, pezseg. Ha nem tudod egy sima nedves ronggyal letörölni, akkor a mosogatószivacs durva felével dörzsöld át. Ezután langyos mosószeres vagy ecetes vízzel töröld át a felületet.

5. Habkő és kőszivacs

A lábápolásnál már jól bevált, vulkáni kőből készülő filléres takarítóeszközt, a habkövet takarításra is használhatjuk. Még az egészen durva, makacs szennyeződéseket is képes eltávolítani, így kitűnően eltünteti az odaégett foltokat a sütő alján vagy a tűzhelyen. Aki nem bírja elviselni az ecet szagát, annak itt a habkő. Az élével csak óvatosan sikáljunk, mert megkarcolhatja a sütőteret. Lehet kapni kifejezetten a grill- és a sütőrácsok tisztítására szolgáló, barázdált habkövet, másnéven kőszivacsot is. Ezt elég úgy ahogy van, nedvesítés és tisztítószer nélkül párszor áthúzni a rácson, és ragyogni fog a sütőrács.

6. Öntisztítás gőzzel

Hatékony lehet a gőztisztító eljárás is. Vannak öntisztító sütők, amelyek eleve rendelkeznek ilyen funkcióval. Ha ezt nem tudja a sütőnk, akkor magunk is elvégezhetjük az eljárást. Tegyünk egy forró vízzel teli tepsit a sütőbe, és kapcsoljuk be a sütőt 50-70 fokra 10-15 percre. A forró gőz meglazítja a lerakódott, odaégett szennyeződéseket a sütőtérben, amit egy mosószeres vízbe mártott szivacs segítségével már könnyebb eltávolítani.

Forrás: Kitchn

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss